Nasdaq na rekordnom nivou zahvaljujući kompaniji Nvidia

Foto: FB New York Stock Exchange

Tehnološki indeks Nasdaq bio je na rekordnom nivou na zatvaranju berze u ponedeljak, dok je S&P 500 blago porastao, jer su tehnološke akcije napredovale uoči dugo očekivanih rezultata kompanije Nvidia, jer su investitori procenjivali vrijeme smanjenja kamatnih stopa Feda.

Industrijski indeks Dow Jones oslabio je za 0,49 odsto, referentni indeks S&P 500 porastao je za 0,09 procenata, dok je Nasdaq Composite ojačao za 0,65 odsto, dostigavši vrijednost 16.794,87 bodova, prenosi Reuters.

Dow Jones bio je pod pritiskom pada vrednosti akcija banke JP Morgan Chase za 4,5 odsto, nakon što je njen izvršni direktor Džejmi Dajmon (Jamie Dimon) rekao da je „oprezno pesimističan“ i da kompanija neće otkupljivati svoje akcije po trenutnim cijenama.

Solidna sezona zarada i znakovi da inflacija možda ponovo počinje da opada podstakli su nade za smanjenje kamatnih stopa Feda ove godine, gurajući glavne indekse na rekordne nivoe. Dow Jones zatvoren je na vrijednosti višoj od 40.000 poena prvi put prošle nedjelje.

S&P 500 je zabilježio 58 novih najviših vrijednosti u posljednje 52 nedelje i četiri nova najniža nivoa, dok je Nasdaq zabilježio 222 nova najviša i 101 novi najniži nivo. Obim trgovanja na američkim berzama bio je 12,31 milijardi akcija, u poređenju sa prosekom od 11,82 milijardi tokom poslednjih 20 dana trgovanja, prenosi Biznis.rs.

Akcije kompanije Nvidia ojačale su za 2,49 odsto, uoči objave kvartalnih rezultata u sredu. Investitori će tražiti dokaze u prihodima Nvidie da lider u AI čipovima može održati svoj eksplozivni rast i ostati ispred konkurenata. Najmanje tri brokerske kuće povećale su svoje ciljne cijene za Nvidiu.

Podijeli ovaj članak