Film nedjelje: Prokockano tokom finansijske krize – priča o Deutsche banci

Menadžeri Deutsche banke vođeni pohlepom postavili su je na pogrešan kolosijek 2000-ih. Kolaps je odigrao ključnu ulogu u finansijskoj krizi 2007/2008. Posljedice: milijarde eura kazni i propadanje njemačke finansijske institucije.

Dojče banka, nekada vodeći brod njemačke ekonomije, gurnuta je niz stepenice. U 2000-im, banka je bila puna rizika u potrazi za još većim profitom. U pokušaju da ovu instituciju učine globalnim igračem, menadžeri Deutsche Banka su svojim investicionim bankarima dali odriješene ruke – potez koji će na kraju biti glavni faktor koji doprinosi finansijskoj krizi 2007/2008. Nadzorni organi i dan-danas izriču novčane kazne, kazne koje se sada kreću u desetinama milijardi. Žrtve u svemu tome su klijenti i dioničari Deutsche Banka.

Cijena dionice se kreće oko 10 eura. Prije dvadeset godina iznosila je oko 60 eura. Dokumentarac koji slijedi pokazuje da su jedini koji su otišli od ovoga sa dobrim poslom bili su investicioni bankari. Mnogi su dobijali milione bonusa iz godine u godinu, jer je njihova pohlepa rasla i nisu se obazirali na pravila i propise.

Podijeli ovaj članak