Ministar finansija Slovenije Klemen Boštjančić novi predsjednik Borda guvernera EBRD-a

Na godišnjoj skupštini Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Jerevanu, ministar finansija Klemen Boštjančič izabran je za novog predsjednika borda guvernera članica EBRD-a. On će predsjedavati 73-članim odborom banke godinu dana.

Ministar Klemen Boštjančič je nakon izbora rekao da je Slovenija uvjek bila aktivan i podržavajući partner banci. „Dijelimo iste vrijednosti i podržavamo iste prioritete – zelenu tranziciju, jednake mogućnosti, inkluziju, dobro upravljanje i digitalizaciju“, istakao je on i objasnio da će centralni dio njegovog mandata biti usvajanje strateškog i kapitalnog plana banke kao i da će se zalagati za aktivniju ulogu zemalja EU, piše Seebiz.

 

„Za nas je veoma važno da je Slovenija i dalje među 11 zemalja EU, koje su takozvane zemlje poslovanja, odnosno u koje ulaže i EBRD. Naša iskustva sa EBRD-om su veoma pozitivna, kako na polju privatizacije, a posebno posljednjih godina određenim finansijskim instrumentima koje je EBRD obezbijedio slovenačkim kompanijama“, nastavio je on.

Najistaknutija ulaganja EBRD-a u Sloveniju bila su 2022. godine, ali se tada najviše radilo o finansijskim instrumentima, objasnio je ministar, koji želi da se banka u budućnosti usudi da ide na malo rizičnije projekte, uključujući i rizične fondove kapitala i startapove.

„EBRD mnogo govori o tome, ali, kao što je rečeno, ovi rezultati još nisu viđeni u Sloveniji“, rekao je on i dodao da će to biti njegov fokus u narednim mjesecima, jer je to oblast koja je važna i za Sloveniju i region.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak