Mulešković: Odlazak stranaca i loša zimska sezona srezali naplatu PDV-a

Do pada naplate poreza na dodatu vrijednost (PDV) u martu od 14 odsto u odnosu na plan i 2,6 odsto u odnosu na isti period lani došlo je zbog odlaska značajnog broja stranaca i loše zimske turističke sezone, ocijenio je za Pobjedu ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

Iz Vlade je više puta saopšteno da će sve tekuće obaveze finansirati iz tekućih prihoda, te da se ove godine neće zadužiti za tekuću potrošnju, osim za kapitalni budžet, što je nedavno Pobjedi potvrdio i ministar finansija Novica Vuković.

– Što se tiče najava iz Vlade da će se svi tekući troškovi finansirati iz tekućih prihoda, nadam se da će biti tako, ali ukoliko se nastavi ovakav trend naplate PDV-a strah me je da se to neće moći uraditi, jer se trend javne potrošnje ne smanjuje, a da više stranaca odlazi iz Crne Gore, što sve negativno utiče na punjenje budžeta rekao je Mulešković, koji smatra da će se teško svi troškovi finansirati iz tekućih prihoda bez dodatne ekonomske aktivnosti.
– Veoma je bitno da u narednom periodu Ministarstvo finansija, zajedno sa Ministarstvom ekonomije, dodatno radi na povećanju poreske baze, suzbijanju neformalne ekonomije i jačanju prihodne strane budžeta, što je jedini način za stabilizaciju javnih finansija saopštio je Mulešković.

On je naveo da će najavljeno povećanje prosječne i minimalne plate od naredne godine, uz eventualno smanjenje doprinosa za Fond PIO, biti nemoguće implementirati sa ovakvom situacijom u ekonomiji i sa ovakvim javnim finansijama. Bojim se da ništa neće biti od najava Vlade da će sve tekuće troškove finansirati iz tekućih prihoda, ako se nastavi ovakav trend naplate PDV-a, naveo je Mulešković.
– U tom će slučaju će biti neophodna velika zaduživanja, što je u svom izvještaju potvrdio Međunarodni monetarani fond kazao je Mulešković.

Iz Ministarstva finansija je ranije saopšteno da je u prva tri mjeseca zaključno sa martom naplaćeno ukupno 252,4 miliona eura PDV-a što je na nivou plana. Dok su u odnosu na uporedni period prošle godine prihodi od PDV-a veći za 30,6 miliona eura ili 13,8 odsto.

Oni tvrde da na dinamiku naplate neto prihoda od PDV-a utiče dinamika povraćaja PDV kredita, koja je od početka godine ubrzana od Poreske uprave. Prema podacima Ministarstva finansija, prihodi budžeta od početka godine do kraja marta iznosili su 578,5 miliona eura ili 8,2 odsto procijenjenog bruto društvenog proizvoda (BDP), što je u odnosu na isti period prethodne godine veće za 36,0 miliona eura ili 6,6 odsto. U poređenju sa planom za period januar mart, prihodi su iznad plana za 45,6 miliona eura ili 8,6 odsto.

Uzimajući u obzir ostvarene prihode i izvršene rashode, u prva tri mjeseca ove godine ostvaren je budžetski deficit u iznosu od 4,9 miliona eura, odnosno 0,1 odsto BDP-a.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak