Nekad smo i mi bili na ovakvim listama: Gdje se danas sve proizvodi aluminijum u svijetu

Na vrhu liste proizvođača aluminijuma: Iz jedne od kineskih topionica

Infografika  VisualCapitalista prikazuje procijenjenu proizvodnju u topionicama aluminijuma po zemljama u 2023. godini, na osnovu podataka iz najnovijeg sažetka mineralnih sirovina američkog Geološkog instituta (USGS) , objavljenog u januaru 2024. godine.

Iz ovih podataka možemo vidjeti da Kina prednjači kao najveći proizvođač, sa skoro 60% svjetskog kapaciteta topionice. Njen susjed Indija drugi je najveći proizvođač, čineći samo desetinu kineske proizvodnje.
Rusija, sa 5% globalne proizvodnje aluminijuma, odnedavno je na meti sankcija iz SAD-a i Velike Britanije. Sankcije uključuju zabranu berzama za trgovinu metalima da prihvataju novi aluminijum proizveden u Rusiji i zabranu uvoza ruskog metala u SAD i Britaniju. Akcije imaju za cilj ometanje ruskog izvoznog prihoda usred tekuće invazije Moskve na Ukrajinu.

Najčešći metal na svijetu

Aluminijum je primarni materijal koji se koristi za izradu limenki, folije i mnogih drugih proizvoda. Potječe od boksita, stijena sastavljenih od aluminijskih oksida i raznih minerala.
Otprilike 25% godišnje proizvedenog aluminijuma koristi se u građevinskoj industriji, dok se još 23% izdvaja za okvire vozila, žice, točkove i druge komponente u sektoru transporta. Aluminijska folija, limenke i ambalaža predstavljaju još jednu značajnu kategoriju krajnje upotrebe, koja čini 17% potrošnje.
Uprkos širokoj upotrebi, aluminijum je i dalje u izobilju. Boksit je najčešća ruda na svijetu po obilju kore, čineći 8,2% Zemljine kore.
Prema USGS-u, globalni resursi boksita procjenjuju se na između 55 milijardi i 75 milijardi tona i dovoljni su da zadovolje svjetsku potražnju za aliminijumom i u budućnosti.

Crna Gora nekada proizvodila 120 hiljada tona

Nekadašnji crnogorski gigant, Kombinat aluminijuma, prije prve privatizacije 2005. godine imao je godišnju proizvodnju do 120 hiljada tona aluminijuma, računajući i fabrike za preradu metala, i tada je u njemu radilo 3.010 radnika.
Maja prošle godine, poslije 52 godine rada, ugašene su i preostale ćelije u pogonu Elektrolize, čime je prestala proizvodnja primarnog aluminijuma u Crnoj Gori. U KAP-u su ostali da rade pogoni za proizvodnju trupaca i silumina-legura.

Podijeli ovaj članak