Osim u Crnoj Gori i Hrvatskoj, Ryanair želi dominaciju po cijeloj EX-YU, dok se WizzAir muči sa motorima Airbusa

Iz niskotarifne aviokompanije  Ryanair su saopštili da im je cilj nastavak snažnog rasta na Balkanu, a njegov izvršni direktor Michael O'Leary je nedavno otpisao Wizz Air kao izazivača.

Ryanair posluje na četiri od sedam tržišta u bivšoj Jugoslaviji – u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i  Bosni i Hercegovini, a izuzeci su Slovenija, Makedonija i Kosovo.

Wizz Air je trenutno najveći niskotarifni avioprevoznik u Prištini, Makedoniji i Srbiji, a Ryanair ima prednost u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Ove godine će prestići Wizz Air u Bosni i Hercegovini i postati najveći niskotarifni prevoznik u zemlji, sa blizu 200.000 sjedišta na bosanskom tržištu.

Komentarišući svoje planove, iz Ryanaira su saopštili: “Ryanair je jedina velika evropska avio-kompanija koja je značajno povećala promet nakon Covida, posebno na Balkanu, gdje druge aviokompanije prestaju rasti, skraćuju rute i smanjuju promet. Ove godine, Ryanair će porasti na jedanaest miliona putnika godišnje u regionu (+260% povećanje prometa u odnosu na prije Covida). Ovaj rast prometa upotpunjuje planove Ryanair-a da do 2034. godine poveća na 300 miliona putnika godišnje, budući da će biti potrebno isporučiti još 400 aviona”.
Dodaje se: „Želimo se jako fokusirati na ovaj region. Vidimo da će ovo biti veliki dio naše nadolazeće ekspanzije”.

Wizz Air je ove godine bio primoran da smanji svoje operacije iz svojih baza u Skoplju i Beogradu zbog kvarova na turboventilatorskim motorima Pratt and Whitney koji pokreću neke od njegovih aviona Airbus A320. Prizemljeno je ukupno četrdeset mlaznjaka. Ovaj avioprevoznik je 2022. godine zatvorio svoju kratkotrajnu bazu u Sarajevu, a 2023. zatvorio bazu u Tuzli.

Međutim, Silvia Mosquera, izvršna potpredsjednica Wizz Aira i glavna komercijalna direktorica grupe, rekla je za EX-YU Aviation News: „Trenutno imamo oko 20% naše flote na zemlji. Očekujemo da će inspekcija trajati između 18 i 24 mjeseca, međutim, za iduću godinu će biti manjeg uticaja jer će se neki motori vratiti iz prodavnica tako da mislim da ćemo sljedeće godine vidjeti rast od WizzAira”.

Ona je dodala: „Zapadni Balkan je za nas veoma relevantno tržište. Namjera nam je daljnji rast u regiji – ali ne ove godine, zbog motora. Ali, za sledeću godinu naša namjera je da nastavimo da rastemo”. Aviokompanija je saopštila da sada pažljivo bira kako da rasporedi svoje preostale dostupne avione kako bi ispunila rute koje su najprofitabilnije i koje pružaju najjače strateške prednosti.

Ryanair je u posljednjih nekoliko godina značajno povećao svoje prisustvo u Hrvatskoj otvaranjem svoje baze u Zagrebu, kao i sezonske baze u Zadru.
Ove godine dodatno je učvrstio svoju poziciju otvaranjem svoje cjelogodišnje baze u Dubrovniku. Ryanair je i dalje najveći avioprijevoznik u Hrvatskoj, povećavajući svoju ponudu na 4,5 miliona sjedišta godišnje, gotovo dvostruko više od drugoplasiranog Croatia Airlinesa, navodi Ex Yu aviation.

Prepreke za Ryanair na tri tržišta

Međutim, Ryanair se suočava  sa većim preprekama na drugim tržištima. Prije skoro deset godina, Ryanair je najavio da će pokrenuti letove za Skoplje kao direktan izazov WizzAiru, međutim, ovi planovi su odbačeni iz neutvrđenih razloga. Avio-kompanija je stagnirala i u Srbiji sa svojim poslovanjem van Niša, dok ne saobraća do Prištine, gde je Wizz Air postao najveći avioprevoznik aerodroma po broju putnika prošle godine.

Uprkos razgovorima između Ryanair-a i slovenačke vlade, prvi čovjek ove avio kompanije O'Leary je označio ljubljanski aerodrom kao “jednostavno preskup”, podsjeća Ex Yu aviation.

 

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak