Istraga protiv Facebooka i Instagrama

Evropska Unija /EU/ pokrenula je istragu protiv društvenih platformi “Facebook” i “Instagram” koje su u vlasništvu američkog tehnološkog giganta “Meta”, usljed zabrinutosti da ne uspijevaju da se izbore sa dezinformacijama pred izbore za Evropski parlament zakazane za jun.

Istraga se vodi u sklopu novog Zakona EU o digitalnim uslagama protiv objave ilegalnih sadržaja i prema kojem najveće svjetske tehnološke kompanije moraju da učine više da bi zaštitile korisnike.

Evropska komisija smatra da je “Metino” rješavanje problema sa reklamama “nedovoljno” i da povećanje plaćenog prostora u ovim uslovima može da nanese štetu “izbornom procesu i osnovnim pravima, uključujući zaštitu prava potrošača”.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton istakao je da “istragom pokušavaju da osiguraju da su preduzeti efikasni postupci kako bi se spriječilo da spoljni faktori iskoriste propuste u `Instagramu` i `Fejsbuku`”.

“Facebook” i “Instagram” su među 23 “veoma velike” platforme koje moraju da poštuju regulative Zakona ili im prijete novčane kazne u iznosu do šest odsto od globalnog obrta. Ostale platforme su, između ostalih, “Amazon”, “Snapchat”, “TikTok” i “Youtube”.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak