Kolaps bez snijega: Vještačko osnježavanje moglo je spasiti 80 odsto sezone u Kolašinu

Dodajte komentar

Ove sezone Kolašin nije doživio nijedan dan skijanja, ostavljajući turističke radnike s gorčinom zbog najlošije sezone koju pamte. Nedostatak snijega ozbiljno je uticao na prihode, s posljedicama koje se protežu kroz cijelu turističku privredu.

Direktor ,”Skijališta Crne Gore” Đuro Milošević kazao je za Pobjedu da je promet drastično lošiji nego prethodne godine, naglašavajući da bi investicija u vještački snijeg bila ključna za budućnost. Iako su se ranije suočavali s problemima u vezi sa davanjem pomoći, očekuju podršku države kako bi prebrodili teškoće.

Ukupni promet “Skijališta Crne Gore” za decembar, januar i februar iznosi svega 150.000 eura, dok je prošle godine do 31. marta, kada je završena zimska sezona, promet iznosio 1,25 miliona eura.

-Ove godine ne očekujemo više od 250.000 za cijelu sezonu kaže Milošević, koji naglašava da se suočavaju s ozbiljnim problemima u funkcionisanju preduzeća, te da očekuju pomoć od države, posebno za isplate zarada zaposlenima

 

Milošević ističe da ne samo Skijališta Crne Gore, već cijeli Kolašin osjeća posljedice ovog kolapsa u turizmu. Vlasnici hotela i privatnih smještaja dijele slično iskustvo gubitaka, s nadom da će buduće zimske sezone biti osigurane s vještačkim snijegom. Očajnički pozivaju na brze akcije i investicije kako bi se izbjegle slične situacije u budućnosti, svjesni da su vještački snijeg i podrška države ključni za opstanak turizma u regiji. Tvrde da bi se na taj način moglo spasiti 80 odsto sezone.

Direktor Skijališta Crne Gore naglašava da su u januaru ostvarili samo 18 odsto prometa u odnosu na isti mjesec prethodne godine, dok je za ove dane februara taj postotak tek pet odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ukupni promet za decembar, januar i februar iznosi svega 150.000 eura, dok je prošle godine do 31. marta promet iznosio 1,25 miliona eura, kada je završena zimska sezona.

Izvor: Pobjeda

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *