Bankar podcast: Gost Andrija Pešić, izvršni direktor Wiener Städtische

Dodajte komentar

Nije lako razvijati tržište životnog osiguranja u Crnoj Gori, u zemlji koja ne prihvata lako promjene i od građana sa ne baš velikim primanjima tražiti da zaključe ugovor o osiguranju života. Posebno ako se uzme u obzir životni standard i mentalitet naših sugrađana. To najbolje zna Andrija Pešić, Izvršni direktor Wiener Stadtische životnog osiguranja, koji je vjerovao u sebe i viziju kompanije kojom sada upravlja.

“Vjerovao sam u sebe, iskustvo i tradiciju naše matične kuće iz Beča stare 200 godina, i da će naši sugrađani prihvatiti mogućnosti koje im se daju, prije ili kasnije”, ispričao je Pešić u intervjuu za Bankar.me.

Znao je, kaže da to neće biti lak posao, jer je slično iskustvo imao i dok je radio u CKB i Prvoj banci. Sjeća se koliko je teško bili nagovoriti ljude da keš zamijene karticama i da koriste bankomate. Ista situacija je i sa osiguranjem života u Crnoj Gori.

“Osiguranje traži visoku finansijsku pismenost. Oni koji ga prodaju moraju biti spremni da odgovore na sva pitanja, jer građani žele da znaju šta dobijaju, koja su njihova prava i koje su njihove obaveze. Sa druge strane, i osiguravajuće kompanije očekuju da su i klijenti na pravi način razumjeli svoja prava i obaveze iz ugovora o osiguranju. Svako ko osnuje kompaniju, želi da je osnuje s ciljem da se ona razvija i ostvaruje profit. I sa te strane pretpostavljam da su osnivači Vienna Insurance Group imali isti cilj i zadatak… Kao i svaka kompanija, i kod nas ima uspona i padova i to je nešto na šta morate da budete spremni i sa čim morate da se izborite”, ističe Pešić.

Prije 14 godina, 2010.godine, kada je počelo sa radom Wiener Stadtische životno osiguranje, čitavo tržište životnog osiguranja u Crnoj Gori je imalo ukupnu godišnju premiju od nekih 8,4 miliona eura, a sada samo Wiener Stadtische ima više od devet miliona eura bruto fakturisane premije za 2023.godinu.

“Mi smo na oko 39 odsto tržišta životnog osiguranja po bruto fakturisanoj premiji, dok cijelo tržište ima oko 23 miliona eura. Nije bilo lako sa 8 miliona iz 2010.godine doći do 23 miliona eura bruto premije u 2023.godini. Ipak je to veliki rast. A ja sa potpunom sigurnošću mogu da tvrdim da je ovo samo početak, jer su EU i razvijeni svijet toliko ispred nas u tome. Ne vidim zašto bi se i mi kao tržište i kompanija koju predvodim zadovoljili ovim što sada imamo”, navodi Pešić.

Građani Crne Gore, zaključuje Pešič radije biraju da osiguraju auto, nego život. A to je nešto što se mora mijenjati, jer građani moraju da shvate da im je život na prvom mjestu. Da bi se to promijenilo, mora se mijenjati svijest građana, ali i raditi na njihovoj finansijskoj pismenosti.

Više o odrastanju, životu i poslovnom angažmanu izvršnog direktora Wiener Stadtische životnog osiguranja Andrije Pešića možete naći na linku:

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *