Bankar.me intervju: Martin Leberle, predsjednik Upravnog odbora NLB Banke

Dodajte komentar

“Već imamo jaku poziciju na tržištu, ali naša srednjeročna i dugoročna strategija je da rastemo zajedno sa našim klijentima. To podrazumijeva inovacije uz sve bolje proizvode i još jaču podršku. Jedan vid podrške je i transformacija naših filijala u moderne hibridne kancelarije, gdje možemo da pružamo klijentima digitalne usluge, bez obzira na radno vrijeme, ali i gdje naše kolege pružaju najbolje savjete i podršku”, kazao je predsjednik Upravnog odbora NLB banke Martin Leberle u intervjuu za Bankar.

Sa kojim poslovnim rezultatom je NLB završila 2023. godinu? Kako biste okarakterisali prošlu poslovnu godinu kada je u pitanju NLB posebno, ali i cio domaći bankarski sektor?

Dokazano je da je 2023. prva  godina nakon COVID godina u kojoj smo mogli da vidimo da se ekonomija Crne Gore u potpunosti vraća na pravi put. Osim što smo na najbolji način nastojali da budemo na usluzi našim klijentima, usmjerili smo naše resurse na 2 glavna strateška pravca: digitalizaciju i optimizaciju naših procesa i implementaciju i aktivaciju sada već dobro poznatih ESG (Environmental Social Governance) standarda odsnono održivim načinom poslovanja na svim nivoima i segmentima.

Ugledna medijska kuća „EuroMoney“ nas je nagradila kao najbolju banku u Crnoj Gori, a krajem godine dobili smo priznanje i za najbolju ESG banku odnosno banku koja je dala najbolji doprinos ukupnoj održivosti u Crnoj Gori i najbolju banku kada je u pitanju društveno odgovorno poslovanje. Ove nagrade su izuzetno motivišuće za naš tim i pokazuju da je naš rad i međunarodno priznat.

Koji su pokazatelji kvaliteta i finansijske stabilnosti NLB Banke?

Likvidnost i rentabilnost su vodeći pokazatelji ne samo za banke. Veoma nam je važno povjerenje i pozitivno mišljenje naših stejkholdera o našoj banci, uz neprestani fokus  na naše klijente i sve ljude koji žive u Crnoj Gori, uz zadovoljstvo naših zaposlenih i način na koji živimo naše vrijednosti i razvijamo i njegujemo našu korporativnu kulturu.

NLB se smatra pouzdanom i stabilnom bankom na crnogorskom tržištu. Kako namjeravate da učvrstite i ojačate poziciju u budućnosti?

Već imamo jaku poziciju na tržištu, ali naša srednjeročna i dugoročna strategija je da rastemo zajedno sa našim klijentima. To podrazumijeva inovacije uz sve bolje proizvode i još jaču podršku. Jedan vid podrške je i transformacija naših filijala u moderne hibridne kancelarije, gdje možemo da pružamo klijentima digitalne usluge, bez obzira na radno vrijeme, ali i gdje naše kolege pružaju najbolje savjete i podršku.

Kakvi su planovi za 2024. godinu?

Prošlu godinu smo završili preseljenjem u našu novu adaptiranu upravnu zgradu, renoviranu po posljednjim standardima održivosti. To je naša vrijedna imovina, dizajnirana da podrži zaposlene na više načina, da bude mjesto gdje će ljudi inovirati, stvarati bolje korisničko iskustvo i bolje usluge za klijente, gdje će biti kreativniji, i na kraju, gde će zaista uživati da rade. U takvom ambijentu osjetićemo pozitivne efekte još bolje saradnje i timskog rada. Ovu godinu smo počeli zvaničnim otvaranjem naše potpuno nove poslovnice u Herceg Novom i sada optimizujemo naše prisustvo u Kotoru. Imamo nekoliko tehnoloških projekata koje treba da pokrenemo 2024. godine, koje radimo uz podršku i kompetencije našeg lokalnog tima i naše NLB Grupe. Planiramo više  aktivnosti koje podrazumijevaju posebne pogodnosti i inovacije za naše klijente.

Šta vidite kao potencijalne probleme i izazove sa kojima se suočavaju domaće poslovne banke?

Naša zemlja ima mnogo potencijala u nekoliko pravaca, i ne samo u turizmu. Zajedno možemo i moramo raditi da bi naša zemlja ostvarila svoje potencijale. Ovdje naglašavam kao važnu temu obrazovanje generacija koje dolaze. Sarađujemo sa univerzitetom i školama, ali i sa poslovnim organizacijama, kao što su Savjet stranih investitora Crne Gore, Američka privredna komora, slovenački i njemačko-crnogorski poslovni klubovi. Čvrsto vjerujem da je najbolje obrazovana radna snaga u zemlji preduslov za dalji uspjeh.

 

Sve veća regulativa i međunarodna pravila i zakoni, posebno u sektoru finansija, čine neophodnim da povećamo našu komunikaciju sa svim našim klijentima i jasno objasnimo zašto su nam stalno potrebna dodatna dokumenta i objašnjenja, koja se odnose na savršeno poznavanje klijenta. Glavni cilj jeste sposobnost da klijenta  možemo identifikovati u bilo kom trenutku i tako zaštititi i sektor i naše klijente od negativnih uticaja u vezi sa pranjem novca, finansiranjem terorizma i sajber kriminalom.

Iz mnogih, čak i veoma emotivnih, razgovora sa klijentima shvatam da moramo bolje da objasnimo zašto insistiramo na obezbjeđivanju velikog broja dokumenata, iako to ponekad klijentima izgleda birokratski i pretjerano. Ali globalni je trend da regulatori i zakonodavci povećavaju zahtjeve i očekivanja u pogledu transparentnosti i kontrole finansijskih tržišta.

Šta mislite koji će trendovi karakterisati bankarski sektor?

Kao i u drugim sferama  našeg života, digitalizacija i automatizacija će se dodatno ubrzati. Pametno i odgovorno korišćenje vještačke inteligencije je ključni faktor ne samo u budućnosti, već i u ovom trenutku. U Crnoj Gori smatram da je važna tema privatnih, penzionih fondova i cjelokupna edukacija javnosti o šemama i modelima penzionog obezbjeđenja.

Svesni smo situacije kada je u pitanju rast kamata na postojeće kredite kod domaćih banaka. S tim u vezi, da li je došlo do povećanja loših kredita?

Naše politike kreditiranja i pratećih rizika uključuju scenarije kojima predviđamo takav razvoj i proces donošenja odluka uzima u obzir i takve scenarije i kapacitete naših klijenata. Upravo zbog ovog odgovornog odnosa ne vidimo vanredni porast loših kredita. Što je još važnije, u slučaju problema mi sa klijentima proaktivno razgovaramo o mogućim rešenjima

Šta klijente svakako najviše zanima: Kada mogu očekivati pad kamata u bankama i u kojim procentima? Da li je realno očekivati stope koje su bile prije povećanja kamata centralnih banaka i euribora?

Ja sam bankar više od 40 godina i vidio sam mnogo talasa – više i niže kamatne stope. Veoma nizak nivo kamatnih stopa posljednjih godina je svakako bio neobičan. Ovdje se takođe postavlja pitanje šta je normalna kamatna stopa? Pratim najave i stručno mišljenje centralnih banaka, a ono što čujemo od njih je da očekuju tzv. relaksaciju tek u drugoj polovini godine. Međutim, mnogi – možda još nepoznati – globalni događaji i kretanja uticaće na visinu kamatnih stopa.

Sjedište NLB Banke preseljeno u renoviranu zgradu po najsavremenijim ekološkim standardima. Možete li nam reći nešto više o tome? Šta klijenti mogu očekivati?

Projektom renoviranja naše upravne zgrade NLB Grupa potvrđuje svoje strateško opredjeljenje ka stalnom unaprijeđenju i širenju poslovanja u Crnoj Gori . U renoviranoj filijali  možemo da uslužimo naše klijente na veoma moderan i brz način, u prostoru gdje se mogu voditi i povjerljivi razgovori, ali i gdje se jednostavni bankarski poslovi mogu obaviti na brz način uz savremene uređeje koji omogućavaju da samostalno korišćenje bez obzira na radno vrijeme filijale.

U renoviranoj zgradi kreirali  smo i poseban prostor za korporativne klijente gdje u prijatnom okruženju, brzo i jednostavno dobijaju našu podršku za svoje poslovne potrebe. Unutrašnji dio objekta daje nam prostor za mnogo bolju saradnju i siguran sam da su pozitivni rezultati već prepoznati od strane naših klijenata i poslovnih partnera.

Za samo 8 mjeseci, koliko je trajao projekat, rekonstruisano je preko 4 000 kvadratnih metara radnog prostora. Senzori za upravljanje svjetlima, klimatizacijom i slavinama, kao i sistemi za grijanje i hlađenje, čitavu zgradu čine energetski efikasnom. Namještaj i dio opreme, čine da se zaposleni osjećaju kao kod kuće, uz naglasak na otvorenosti i jednostavnosti, sa ciljem što jednostavnije komunikacije.

NLB se pokazala kao društveno odgovorna finansijska institucija. Zašto je to važno za kompaniju?

Želimo da budemo dobri građani i kao NLB želimo da budemo atraktivan partner našim klijentima i zaposlenima. Za ovo moramo da jasno stavimo do znanja svojim akcijama da podržavamo razvoj naše zemlje i poboljšanje životnog standarda naših ljudi. To je ključni element naše korporativne kulture i jedan od najvažnijih razloga zašto ja, a siguran sam i većina mojih kolega, radim za NLB.

U NLB Grupi odgovornost prema klijentima, zaposlenima i društvu vidimo kao svoju misiju. Ponosan sam što sam dio NLB porodice, koja u svakom trenutku brine o zajednici stvarajući bolje tragove za generacije koje dolaze. Na primjer, tokom prethodne godine nekim od donacija smo pomogli organizacije koje su stub našeg društva i brinu o najostejljivijm kategorijama. Vrijednu donaciju smo uručili Institutu za bolesti djece i na taj način pomogli da se liječenja djece koja započnu u Crnoj Gori, tu i završe. Donacije smo uručili i dnevnim centrima za djecu sa smetnjama u razvoju, Crvenom krstu, Dječijem domu „Mladost“, domovima starih i Komanskom mostu, radili na ozelenjavanju školskih dvorišta, ali i pružili podršku brojnim sportskim klubovima.  Još jednom smo pokazali da je NLB Banka mnogo više od finansijske institucije.

Nedavno ste imenovani za predsjednika Upravnog odbora Njemačko-crnogorskog poslovnog kluba. Kako ocjenjujete poslovnu saradnju Njemačke i Crne Gore i uopšte kako ocjenjujete poslovni ambijent u Crnoj Gori iz ugla stranih investitora?

Kao što sam ranije pomenuo, Crna Gora ima veliki potencijal za budući razvoj, ali su nam potrebni i strani investitori i znanje da iskoristimo ovaj potencijal.

Strani investitori traže stabilno političko okruženje, jasna pravila i procedure i žele da vjeruju u vladavinu prava i sigurnost svojih investicija. Što im više budemo dokazivali da Crna Gora obezbjeđuje ovaj ambijent, to će više investitora, posebno njemačkih, dolaziti.

Najnoviji globalni izazovi dovode do zaključaka mnoge evropske igrača da moraju da se približe svom lancu snabdijevanja. To znači da je regionalno naš dio Evrope – i naša Crna Gora – postao mnogo interesantniji, čak i u poređenju sa Azijom. Ovo je šansa koju sada moramo da iskoristimo. Ali moramo poslati jasnu poruku i moramo dokazati da su investitori dobrodošli i da su njihove investicije bezbjedne.

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *