ASP: DRI da ispita hedžing i kredit od 100 miliona

Dodajte komentar

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je više predloga Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) za sprovođenje revizija u narednoj godini, a u okviru javne rasprave koja juče završena. Ta nevladina organizacija je predložila da se DRI pozabavi raskidom hedžing aranžmana za kredit kojim se finansira dionica auto-puta Smokovac-Mateševo, usljed čega će država od januara naredne godine ponovo biti izložena valutnom riziku jer će slje deću ratu p laćati u dolarima.

Ministarstvo finansija proglasilo je tajnim podatke o raskidu hedžing aranžmana, koji je donio bitnu uštedu u plaćanjima za dvije godine, tako da građani uopšte nemaju informacije zašto nije ugovoren nastavak ovog aranžmana. U isto vrijeme, niko ne pominje kako će država u januaru naredne godine platiti sljedeću ratu i iz kojih izvora, kada je državna kasa
“pri izdisaju istakli su iz ASP-a.

Hedžovanjem kredita kod Eksim banke od 944 miliona dolara Crna Gora je uštedjela oko 25 miliona eura i zaradila nekoliko desetina miliona dolara, ali je vlada Dritana Abazovića odlučila krajem juna da raskine aranžman sklopljen polovinom 2021. godine. Od polovine 2021. godine kredit je plaćan u eurima po kamati od 0,88 odsto, a sada će se p laćati u dolarima po kamati od dva odsto.

ASP predlaže i da DRI izvrši reviziju kreditnih zaduženja Ministarstva finansija tokom ove godine, a radi pokrivanja “rupa ubudžetu.

Javnost je dobro upamtila kredit od 100 miliona eura koji je ugovoren proljetos, uz vrtoglavu kamatu od oko nevjerovatnih 10 odsto naglasili su iz Akcije za socijaln upravdu.

DRI bi, kako smatraju, trebalo da se pozabavi i kupovim akcija od strane Vlade u nizu državnih preduzeća, poput Luke Bar, ili drugih privrednih subjekata (Montenegroberza, kupovine kroz stečaje, kaou slučaju Kapital plaze u Podgorici ili propale pilane na Žabljaku).
– Predložili smo i da DRI izvrši reviziju poslovanja EPCG Solara i “Morskog dobra. Prva firma je osnovana na nejasnim ekonomskim parametrima, a “Morsko dobro je došlo u orbitu interesovanja javnosti nakon kupovine trajekata za liniju Kamenari-Lepetane, pa je potrebno utvrditi da li su ti poslovni poduhvati preduzetiu javnom interesu ili se privatni interesugradio u državni -naveli su iz ASP.

DRI predlažu i da provjeri ugovore o djelu u svim ministarstvima, ali i izdatke za konsultantske usluge.

– U oba slučaja se većinski radi o skrivenim zapošljavanjima, koja su prečica za izigravanje zakonskih propisa i uvođenje partijskog, a ne kompetentnog kadra u upravu, a koji propisi moraju da se primjenjuju kod zapošljavanja državnih službenika i namještenika navode iz ASP-a.

DRI je nedavno utvrdila da je kod pet subjekata revizije potrošeno 4,5 miliona eura zaugovore o djelu od 2020. do 2022. godine. Većina ugovora je bila bez plana.

Senat DRI će do kraja godine usvojiti plan revizija za narednu godinu. Predsjedavajući Senatom je Nikola N. Kovačević, dok su članovi Branislav Radulović, Zoran Jelić i Milan Dabović.

Provjeriti i korišćenje vladinog aviona

ASP predlaže i reviziju troškova i zakonitosti korišćenja vladinog aviona i putnih troškova u zemlji i inostranstvu svih ministarstava.

Iz razloga što državni organi na centralnom nivou troše ofomne iznose na službena putovanja, na koje se vode višebrojne delegacije, i kada postoji potreba za tim i kada za tim nema potrebe, te se koristi svaka prilika da se pođe na put i uzmu dnevnice, a poslednji primjer je odlazak dvije delegacije u Njujork naveli su iz ASP-a.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *