Kineska centralna banka snizila je referentnu kamatnu stopu za kompanije

Dodajte komentar

Kineska centralna banka danas je smanjila jednogodišnju osnovnu kamatnu stopu, koja služi kao referentna vrijednost za korporativne zajmove, s 3,55 posto na 3,45 posto.

Petogodišnja primarna kamatna stopa, koja služi kao referenca za hipoteke, u međuvremenu je ostala nepromijenjena na 4,2 posto, javlja francuska novinska agencija AFP.

Današnjom odlukom centralne banke želi da se podstaknu poslovne banke na odobravanje većeg broja kredita po povoljnijim kamatama.

Peking takvim mjerama želi da pokrene kinesku privredu koje pokazuje znakove hlađenja nakon oporavka nakon pandemije covida-19.

Jednogodišnja glavna kamatna stopa, koja služi kao referentna vrijednost za kredite kompanijama, tako je smanjena na novi sitorijski najniži nivo, dok petogodišnja glavna kamatna stopa, koja služi kao referentna kamatna stopa za hipoteke, takođe ostaje na rekordno niskom nivou, navodi AFP.

Kineska centralna banka prethodno je u junu snizila obje referentne kamatne stope, i to s 3,65 na 3,55 posto te s 4,3 na 4,2 posto.

Kineski napori su u suprotnosti s naporima SAD-a i drugih zapadnih zemalja, koje su bile prisiljene na niz povećanja kamatnih stopa istovremeno smanjujući ponudu novca kako bi ukrotile inflaciju, ističe AFP.

Današnja odluka kineske centralne banke nije umirila ulagače koji od kineskih vlasti traže konkretnije mjere za podsticanje privrednog rasta. Centralni berzanski indeksi u Šangaju i Hong Kongu oko 8 sati ujutro po srednjoevropskom vremenu bili su obojeni u crveno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *