Europol upozorava na novu kriminalnu praksu: Milionima prehrambenih proizvoda izbrisani originalni rokovi trajanja

Dodajte komentar

Želja za zaradom i “domišljata”, ali opasna prevara pripadnika jedne kriminalne grupe, doveli su do zdravstvene ugroze velikog broja Evropljana.

To tvrde iz Europola, nakon međunarodne policijske akcije koja se bavila grupom osumnjičenom da je promijenila oznake na milionima prehrambenih proizvoda kojima je istekao rok trajanja, pa ih potom ponovo stavila u distribuciju preko trgovačkih lanaca.

Riječ je o istrazi koja se sprovodila u nekoliko država EU i na kraju rezultirala hapšenjem 27 osoba. Europol upozorava i da je to za što se pripadnici te grupe sumnjiče – prepravljanje datuma na proizvodima kojima je istekao rok trajanja i njihovo ponovno stavljanje u distribuciju i prodaju – relativno nova kriminalna praksa. Ali i izuzetno opasna, jer potencijalno ugrožava zdravlje većeg broja ljudi.

Istragom je utvrđeno da je kriminalna grupa na ideju za svoj “posao” došla  nakon što je uvidjela da je pandemija COVIDA 19 učinila ranjivim lance snabdijevanja zbog otežanog transporta i distribucije hrane i pića. Shvatili su da im se gomilaju hrana i piće koje ne mogu da prodaju zbog COVIDA 19, ali i kako da riješe problem isteka roka trajanja. Prvo su počeli hemijski da brišu datume roka trajanja na pojedinim artiklima, nakon čega bi ispisali nove. Kasnije su, kako se sumnja, falsifikovali i deklaracije te stavljali potpuno nove jer su željeli da stvore utisak da je riječ o sigurnoj i svježoj hrani.

Europol upozorava da takva hrana i piće može imati ne samo neugodan ukus i miris, već može biti izuzetno opasna za ljudsku prehranu i ujedno predstavljati ozbiljan rizik po javno zdravlje.

Večernji list

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *