Abazović: Spremni smo da gradimo gasovod, LNG terminal biće u Luci Bar

Dodajte komentar

Energija postaje najbitnija tema, a Crna Gora nije zavisna od gasa i ima stabilnu energetsku situaciju, te kao takva nije povećavala cijene električne energije u prethodnom periodu.

To je kazao predsjednik Vlade u tehničkom mandatu dr Dritan Abazović na 16. Dubrovnik forumu „Upravljanje globalnom preraspodjelom“. Govoreći na panelu „Svjetski poredak van reda: Kako stabilizovati svjetsku politiku?”, osvrnuo se na Jadransko-jonski gasovod i potencijale za zelenu tranziciju u regionu, te namjerama za izgradnju LNG terminala u Luci Bar kao jednom od ključnih projekata u domenu obezbjeđivanja održivog razvoja.

Abazović je pozvao zemlje regiona na zajedničku akciju u pravcu realizacije projekta gasovoda koji može biti podržan od strane Evropske unije.

„Pitanje energetike je svakim danom sve više bezbjednosno pitanje. To je, između ostalog, jedan od razloga zašto smo veoma zainteresovani da doprinesemo energetskoj stabilnosti i sigurnosti u saradnji sa našim najbližim susjedima. Novo vrijeme traži novi, produktivniji koncept”, istakao je premijer.

Pored premijera na panelu su, između ostalih, govorile i potpredsjednica Evropske komisije za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica, potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih poslova Bugarske Marija Gabrijel kao i ministar vanjskih poslova Jermenije Ararat Mirozjan te ministarka državnih i vanjskih poslova Indije Minakaši Leki i zamjenica ministra vanjskih poslova Japana Jumi Jošikava.

Na marginama foruma predsjednik Vlade razgovarao je sa predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem, visokim predstavnikom za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Evropske unije Žozepom Boreljom, generalnom sekretarkom Savjeta Evrope Marijom Pejčinović Burić, ministrom vanjskh poslova Italije Antoniom Tajanijem, izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, ministrima vanjskih poslova država regiona i drugima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *