Fortenova kreće u refinansiranje obveznice s američkim HPS-om – uz jedan uslov

Dodajte komentar

Fortenova grupa krenula je u proces refinansiranja obveznica od 1,05 milijardi eura s dospijećem u septembru ove godine s postojećim većinskim kreditorom kompanije, američkim investicijskim fondom HPS-om.

Nakon što očigledno nisu uspjeli da dogovore refinansiranje s nekom drugom finansijskom institucijom, Fortenova je odlučila ući u novi finansijski aranžman s HPS-om koji bi u slučaju nemogućnosti isplate obveznice ionako preuzeo grupu.

Fortenova grupa poslala je poziv dioničarima za skupštinu koja će se održati 27. juna i na kojoj će vlasnici depozitarnih potvrda, pored ostalih tačaka, glasati o prijedlogu Grupe da se postojeća obveznica refinansira u iznosu od 1,1 do 1,2 milijarde eura sa sadašnjim većinskim kreditorom Grupe, investicijskom kompanijom HPS Investment Partners.

U materijalima za skupštinu koji su poslani dioničarima detaljno je predstavljeno kako je menadžment Grupe, prije stavljanja prijedloga o prihvatanju uslova refinansiranja koje je ponudio HPS na glasanje na skupštini imalaca depozitarnih potvrda, istražio sve druge održive opcije refinansiranja koje su Fortenova grupi bile dostupne, uključujući ekstenzivne razgovore s regionalnim i investicionim bankama, kao i razmatranje tržišta obveznica.

“Nakon što su uloženi znatni napori kako bi se pronašao način finansiranja s bankama i tržištima obveznica, menadžment Fortenova grupe odlučio je da uđe u novi finansijski aranžman za razdoblje do 29. novembra 2024. s postojećim vodećim nesankcionisanim kreditorom, pod uslovom da imaoci depozitarnih potvrda glasaju za taj prijedlog”, objavili su iz Fortenove.

Jedan od uslova dogovorenih s HPS-om u okviru novog finansiranja je i započinjanje procesa potencijalne prodaje poslovnog područja poljoprivrede Fortenova grupe najkasnije do 31. decembra 2023. Ako bi do realizacije prodaje doista došlo, prihodi od prodaje upotrijebili bi se za dalje razduživanje Grupe ili za strateške investicije u druga područja osnovne djelatnosti maloprodaje i prehrane Grupe.

Iz Fortenove su izvijestili da uslovi novog finansiranja cjelokupnog sadašnjeg iznosa duga po obveznici koje je ponudio HPS u pogledu marže ostaju isti kao i kod sadašnje obveznice.

“Međutim, uslovi nove obveznice, prvenstveno kao posljedica učešća sankcioniranih osoba u kapitalnoj strukturi Grupe, a zbog čega su opcije finansiranja ograničene, obuhvaćaju i tzv. Original Issue Discount u visini 6,75 odsto iznosa na koji će biti izdata obveznica. Ovaj jednokratni trošak potcrtava nužnost što skorijeg rješavanja ove situacije. Kad pitanje sankcioniranog suvlasništva bude riješeno, pristup Fortenova grupe finansijskom i bankarskom tržištu ponovo će se otvoriti”, objašnjavaju iz Fortenove.

Prijedlog refinansiranja stigao je dioničarima u sedmici u kojem su iz Fortenove prvo saopštili da ni jedan zainteresovani ulagač nije do roka, 3. juna dostavio neobvezujuću ponudu za 100 odsto udjela u Fortenova Group MidCo B.V – holandske kompanije koja je vlasnica Fortenova grupe d.d. U istom pismu dioničarima najavili su da se slijedom toga razmatraju alternativne opcije radi pronalaženja rješenja koje će osigurati održivost i vrijednost poslovanja Grupe te poštivati interese svih dionika, uključujući zaposlene, dobavljače i dioničare, bez obzira jesu li sankcionisani ili ne. Zatim se dva dana zaredom Fortenova našla i na naslovnici Financial Timesa s informacijama, pored ostalog, o tome kako je hrvatska Vlada pritiskala njemački Allianz da AZ penzioni fond preuzme ruski udio u Fortenovi.

Priprema prodaje Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci

Odluka o početku procesa potencijalne prodaje poslovnog područja poljoprivrede Fortenove najkasnije do 31. decembra 2023. znači da će u Grupi krenuti u pripremu prodaje jedne od tri biznis vertikale, ali to ne znači da će u konačnici do prodaje i doći. Riječ je o jednom od uslova HPS-a za odobravanje finansiranja koje znači da do kraja ove godine treba samo početi taj proces. Poljoprivreda je jedna od tri biznis vertikale u Fortenova grupi, u koju spadaju Belje, Vupik i PIK Vinkovci.

“Ako bi do realizacije prodaje doista došlo, primici od prodaje upotrijebili bi se za daljnje razduživanje Grupe ili za strateške investicije u druga područja osnovne djelatnosti maloprodaje i prehrane Grupe”, najavljuju iz Fortenove.

Jutarnji list

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *