Cijene stanova u novogradnji: Podgorica skuplja od primorja

Dodajte komentar

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu 2022. godine iznosila je 1 399 eura, u Podgorici je iznosila 1 477 eura, u primorskom regionu 1 387 eura, u središnjem regionu 673 eura, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 1 268 eura, pokazuju podaci Monstata.

Kako se navodi, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje. Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća.

U saopštenju su prikazane prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji prema sljedećim kategorijama: privredna društva (prosječna tržišna cijena) i solidarna stambena izgradnja. Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji privredna društva u četvrtom kvartalu 2022. godini iznosila je 1 409 eura, dok je 589 eura iznosila u kategoriji solidarna stambena izgradnja.

1 Primorski region: Bar, Budva, Herceg Novi, Kotor, Tivat i Ulcinj.
Središnji region: Cetinje, Danilovgrad, Nikšić, Tuzi i Zeta.
Sjeverni region: Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Petnjica, Plav, Pljevlja, Plužine, Rožaje, Šavnik i Žabljak.
2 Solidarna stambena izgradnja obuhvata prodaju stanova od strane stambenih zadruga i organizacija u saradnji sa lokalnim samoupravama
(opštinama) ili drugim institucijama, pod povoljnijim uslovima. Izgradnja se radi za potrebe crnogorskih državnih institucija, organizacija i
preduzeća, tj. zaposlenih u tim institucijama u svim opštinama Crne Gore.
– nema pojave

Izvor: Monstat

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *