Najveće kompanije na svijetu u 2022

Dodajte komentar

Ovu godinu oblikovali su nezgodni makroekonomski vjetrovi. Trilioni dolara javnih kompanija izbrisani su na berzi, poverenje investitora je oslabilo, a cijene su skratile džepove potrošača.

Generalno, mnoge od najvećih svjetskih kompanija doživjele su oštar pad tržišnog udjela. Ipak, nekoliko kompanija u ključnim sektorima imalo je pozitivan rast tokom godine.

Kako se 2022. bliži kraju, naredna infografika infografika prikazuje najveće kompanije na svijetu, koristeći podatke sa Companiesmarketcap.com-a.

Klikom na fotografiju pogledajte infografiku visoke rezolucije

Danas, Apple stoji kao najvrednija kompanija na svetu, čija je vrednost 2,3 triliona dolara.

Uprkos tehnološkom padu 2022. godine – podstaknutom rastućim kamatnim stopama i sporijom prodajom – Apple je zadržao prvo mjesto. To uglavnom zahvaljujući rekordnim prihodima i potražnji potrošača za iPhone uređajima, koji donose oko polovinu ukupnog prihoda kompanije.

Nakon Applea je Microsoft. Za razliku od Applea, Microsoft se tokom godine suočio sa sporijom zaradom zbog manje potražnje za personalnim računarima i teškog uticaja snažnog američkog dolara . Sve u svemu, oko 50% prodaje kompanije se odvija u inostranstvu.

Kao što možete vidjeti u nastavku, sada su preostale samo četiri kompanije u klubu “triliona dolara”.

Naftni gigant Saudi Aramco treća je najveća kompanija na globalnom nivou sa tržišnom kapitalizacijom od 1,8 biliona dolara. To je ujedno i jedina kompanija koja nije američka u prvih 10.

U maju je državna kompanija nakratko postala najvrednija kompanija na planeti, jer su joj rastuće cijene energije povećale zaradu. Saudijska Arabija je najveći izvoznik nafte na svijetu, a predviđa se da će privreda zemlje rasti za 7,6% u 2022. što predstavlja jedan od najbržih na svijetu.

Sveukupno, 62 kompanije od 100 najvećih imaju sjedište u SAD-u, 11 u Kini, a pet u Francuskoj.

Najveće kompanije na svijetu, po sektorima

Čak i uz pad tržišnih vrijednosti u cijelom sektoru u 2022., sektor tehnologije ostaje dominantan.

Među najvećim svjetskim kompanijama, njih 20 se bavi tehnologijom, a ukupna tržišna vrijednost iznosi 9,2 biliona dolara što je oko 31% tržišne vrijednosti 100 najvećih kompanija.

Izvor: VisualCapitalist

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *