Ovo su kreditni rejtinzi najvećih svejtskih ekonomija (infografika)

Dodajte komentar

Kreditni rejting zemlje procjenjuje vjerovatnoću da će neka zemlja ne platiti svoje dugove, a određuju ga međunarodne rejting agencije kao što su Standard & Poor's (S&P), Moody's i Fitch Ratings.

Uopšteno govoreći, viši rejting rezultira nižim troškovima zaduživanja zemlje, dok niži rejtingi mogu povećati troškove ili čak ograničiti pristup kapitalu.

Ova grafika Fondacije Hinrich prikazuje kreditnu sposobnost 28 velikih ekonomija, koristeći indeks rejtinga tri gore navedene agencije (S&P, Moody's, Fitch).

Analiza je rađena na osnovu podataka iz Indeksa održive trgovine (STI) za 2023. godinu, koji je Fondacija Hinrich izradila u saradnji sa Svjetskim centrom za konkurentnost IMD.

Da bi se proizvela metrika kreditnog rejtinga STI, ocjene S&P, Moody's i Fitch su pretvorene u numerički rezultat i prosječan za svaku ekonomiju, s rasponom od 0-60 (60 je najviši). Svi podaci su iz 2022.

Zemlje sa naprednom ekonomijom i stabilnim političkim strukturama obično dobijaju najviši kreditni rejting, ali to je uvijek podložno promjenama. Na primjer, u avgustu 2023. godine, Fitch Ratings je objavio da je snizio rejting SAD na AA+ sa AAA (najviši mogući).

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *