Prvi digitalni token u Srbiji počeće da se prodaje polovinom juna

Dodajte komentar

Prvi digitalni token u Srbiji počeće da se prodaje polovinom juna, najavljuju iz Komisije za hartije od vrijednosti, koja je odobrila izdavanje digitalnog tokena kompaniji Finspot.

Digitalni token je oblik digitalne imovine koji predstavlja bilo koju vrstu nematerijalnog imovinskog prava, a koji u jednom digitalnom obliku reprezentuje jedno ili više tih prava uključujući mogućnost za korisnika tokena da mu se pruži usluga, rekao je Marko Janković, predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti, za RTS.

– Ako pričamo o konkretnom tokenu koji je Komisija odobrila, pričamo o jednom sekjuriti tokenu koji predstavlja kvazifinansijski instrument, koji u najvećoj mjeri podsjeća na tradicionalne finansijske instrumente, a korisnici tog digitalnog tokena imaju pravo da učestvuju u profitu, odnosno na kamatu koju će im kompanija koja je emitovala token isplatiti, naveo je.

Istakao je i da fintech kompanije predstavljaju dopunu finansijskog sistema i pružaju inovativna rješenja koje te usluge treba da približe klijentima tradicionalnim finansijskim institucijama i olakšaju pristup finansijskim uslugama.

Kada neko želi da naplati fakturu tri mjeseca prije roka, može da pošalje zahtjev kompaniji i dobije u vrlo kratkom roku 80 odsto para, a ostatak kada dužnik plati.

– Mi smo počeli sa radom u januaru 2021. godine. Od tada do sada smo finansirali devet miliona eura faktura. Više od 100 klijenata imamo iz cijele Srbije. Tim rastom smo dokazali pretpostavku da je ovakva usluga potrebna u zemlji jer mala i srednja preduzeća nemaju adekvatan pristup izvorima finansiranja. To smo osjetili na svojoj koži, jer kao mala kompanija teško da možemo da dođemo do izvora finansiranja preko banaka. Naša misija je da mala i srednja preduzeća riješe taj problem likvidnosti, rekao je tehnički direktor Finspota, Ognjen Kurtić.

Kaže da je digitalni token odličan alat, koji omogućava da oni bez velikih prepreka uzimaju novac od investitora, od fizičkih i pravnih lica, a investitorima plaćaju naknadu zato što koriste njihov novac.

Vrijednost tokena biće 1.000 dinara i kupuje se najmanje 10.

– Kao i svaka investicija, i kupovina nosi određene rizike koji su dati u Bijelom papiru i njega je odobrila Komisija za hartije od vrijednosti. Mislimo da investitorima može da pruži dodatnu sigurnost jer radimo u strogo kontrolisanoj oblasti, imamo licencu Ministarstva finansija, obavezu revizije i tu reviziju objavljujemo na našem sajtu. Kupci tokena dobijaju mogućnost da ulažu u kompaniju koja ima dokazan biznis model, potencijal za rast i na taj način ostvaruju profit, rekao je Kurtić za RTS.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *