Euro ispod najvišeg nivoa u 14 mjeseci prema dolaru

Dodajte komentar

Euro se u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima spustio s najvišeg nivoa u 14 mjeseci prema dolaru pod pritiskom slabih vijesti iz njemačke maloprodaje i naznakama usporavanja ekonomske aktivnosti u SAD-u.

Euro se u takvim okolnostima spustio s juče dosegnutog najvišeg nivoa od novembra 2011., od 1,3588 dolara. Njime se tako trgovalo po 1,3568 dolara, što znači da je gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje.Jedinstvena evropska valuta oslabila je prema jenu 0,2 posto, na 123,34 jena. Time se spustila ispod najvišeg nivoa u posljednja 33 mjeseca od 123,87 jena, na koju se popeo u srijedu. Dolar je prema jenu bio u neznatnom plusu i njime se trgovalo po 91,12 jena.Euro su blago pritisnuli podaci iz njemačke maloprodaje koji su pokazali neočekivani pad prometa u decembru lani. Nepovoljno na jedinstvenu valutu uticala je i vijest o golemom gubitku njemačkog bankarskog diva Deutsche Banka u četvrtom tromjesečju.

“Slabi podaci u njemačkoj maloprodaji pritiskaju euro”, kazao je Chris Turner, čelnik sektora valutne analize u banci ING.

Analitičari ipak ne očekuju veće gubitke. Uprkos današnjem blagom slabljenju euro je u januaru prema dolaru ojačao gotovo tri posto, prenosi seebiz.eu.

Vjetar u leđa euro u posljednje vrijeme dobija od popuštanja zabrinutosti u vezi sa dužničkom krizom u eurozoni.

S druge strane Atlantika, američka centralna banka (Fed) juče je po završetku dvodnevnog zasjedanja objavila da njen plan poticaja ostaje na snazi, ističući njegovu važnost za smanjivanje nezaposlenosti.

Činovnik japanske centralne banke (BOJ) signalizirao je pak da će BOJ po potrebi omogućiti dodatne podsticaje. Očekivanja daljnjeg popuštanja monetarne politike nastaviće po ocjeni analitičara pritiskati jen.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *