EPCG organizuje 1. Simpozijum energetike “Novi energetski trendovi”

Dodajte komentar

Prvi simpozijum energetike u Crnoj Gori, čija je centralna tema „Novi energetski trendovi“, biće organizovan 2. i 28. maja u Budvi, u organizaciji Elektroprivrede Crne Gore i Saveza energetičara.

Kako je saopšteno iz EPCG, namjera je da stručni skup ovog obima i formata postane tradicionalan i posluži za bolje pozicioniranje te kompanije i Crne Gore, kao relevantnih adresa za pokretanje i razvoj novih ideja u oblasti energetike u jugoistočnoj Evropi.

“Naša misija je da se znatno bolje uvežu energetske kompanije, obrazovne i naučne institucije, kako bi se na najoptimalniji način iskoristili bogati energetski resursi Crne Gore i zemalja regiona i stvorili uslovi za dinamičan razvoj, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), ali i iznašla odgovarajuća rješenja za izazove energetske recesije sa kojom se svijet danas suočava”, saopšteno je iz EPCG-a.

Simpozijum, pod nazivom „EPCG NET 2022“, biće održan u Budvi, u kongresnoj sali hotela „Avala“, 27. i 28. maja 2022. godine, sa početkom u 11 časova, a najavljen je dolazak oko 200 učesnika među kojima su najeminentnija imena energetskog sektora u jugoistočnoj Evropi. Poruka skupa je “Novim energetskim trendovima brišemo granice”.

Između ostalih, panelisti će biti: prof. dr Nikola Rajaković, redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i predsjednik Saveza energetičara, Jasmina Trhulj, rukovodilac Sektora za električnu energiju u Sekretarijatu Energetske zajednice, Inge Engstrom, šef Sektora za saradnju u Delagiji EU u Crnoj Gori, Miroslav Tomašević, v.d. generalnog direktora JP „ Elektroprivreda Srbije, Luka Petrović, generalni direktor MH EPRS, Anes Кazagić, rukovodilac Sektora za strateški razvoj EPBiH, Maja Pokrovac, direktorica Udruženja „Obnovljivi izvori energije Hrvatske“, Maja Turković, direktorica za Evropu u CWP Global, Predrag Savić, direktor za jugoistočnu i istočnu Evropu kompanije GEN-i iz Slovenije…

Prvog dana Simpozijuma planirana su dva panela na teme, „Obnovljivi izvori energije kao prioritet razvoja energetskog sektora u Crnoj Gori i regionu“ i „Liberalizacija tržišta i prednosti uspostavljanja regionalne berze električne energije“ te predavanje pod naslovom „Кorišćenje vodonika u tranziciji – istine, zablude, stanje tehnologije, buduće regionalne i nacionalne strategije“.

Drugog dana teme panela biće „Poslovni modeli, uslovi finansiranja i mogućnosti korišćenja EU fondova za investiranje u sektor energetike“ i „Dekarbonizacija energetskog sektora – izazovi uvođenja troškova emisija CO2 i primjene Carbon Border Adjustment Mechanism-a (CBAM) na zemlje regiona“, a biće organizovana i prezentacija projekta Elektroprivrede Crne Gore „ Solari 3000+ i 500+“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *