Svijet obilježava 1. maj, USSCG organizuje skup u Podgorici

Dodajte komentar

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni praznik rada 1. maj – u znak sjećanja na oko 40.000 radnika iz Čikaga koji su stupili u štrajk 1886. godine tražeći bolje uslove života. Kao i u većini zemalja svijeta, Prvi maj je državni praznik i u Crnoj Gori.

Unija slobodnih sindikata (USSCG) tim povodom organizuje prvomajsku manifestaciju na Trgu Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici od deset časova.

Oni su pozvali ne samo članove tog udruženja, već i “sve slobodomisleće građane i građanke koji baštine ideju solidarnosti, humanosti, pravednosti i jednakosti” da im se pridruže kako bi zajedno obilježili ovaj “najznačajniji datum za svijet rada”.

“USSCG će donosiocima odluka i poslodavcima uputiti svoje zahtjeve usmjerene na stvaranje uslova za dostojanstven život i rad i izgradnju Crne Gore kao države socijalne pravde”, poručili su iz te sindikalne organizacije.

Podsjećamo, u SAD je 1. maja 1886. godine organizovano oko pet hiljada štrajkova nezadovoljnih radnika koji su zahtijevali obezbjeđivanje dnevnog radnog vremena od osam sati, odmora i kulturnog uzdizanja. U Čikagu su 3. i 4. maja izbili sukobi između radnika i policije, bilo je poginulih, a vođe štrajka osuđene su na smrt.

Predstavnici radnika iz cijelog svijeta tri godine kasnije, u Parizu na Drugom kongresu Internacionale, odlučili su da svake godine slave Prvi maj kao međunarodni praznik radničke borbe i solidarnosti. Od tada radnici svake godine organizuju priredbe, skupove i demonstracije, izlaze na ulice tražeći bolje uslove života i rada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *