Počeli radovi na spajanju Mateševa sa auto putem (video)

Dodajte komentar

Kompanija Bemax je u ponedjeljak 4. aprila počela rekonstrukciju puta R13, Bioče – Mateševo – Kolašin, i cilj je da se taj dio od petlje Mateševo, koja je u sklopu auto puta, spoji sa regionalnim putem Kolašin – Mateševo, kazao je CdM-u koordinator za auto put kompanije Bemax, Milo Muhadinović.

Rok za završetak radova je šest mjeseci.

“Rekonstrukcija se sastoji iz izgradnje dva nova mosta – jedan preko rijeke Tare, a drugi preko rijeke Drcke. Što se tiče mosta na rijeci Tari on je dužine 56 metara sa dva raspona dužine od 28 metara i srednji stub je visine 8,1 metar. Most se temelji na šipovima čiji su prečnici od 1,2 do 1,5 metara, a njihova dužina varira od 17 do 28 metara”, pojasnio je Muhadinović.

Prema njegovim riječima, što se tiče mosta Drcka on je za jedan raspon veći od mosta na Tari, i dužine je 72 metra, dva raspona su dužine 22 metra, treći je dužine 28 metara, a visina najvišeg stuba je 8,6 metara. I taj most se temelji na šipovima, isto prečnika od 1,2 do 1,5 metara, s tim što je najveća dužina šipa na ovom mostu 27 metara.

“Što se tiče ostalih radova na trasi, imamo radove na armirano-betonskim i gravitacionim portpornim zidovima, radove na odvodnjavanju, radove na zaštiti kosina, kao i radove na samoj kolovoznoj konstrukciji i saobraćajnoj signalizaciji”, istakao je Muhadinović.

On je u izjavi za CdM rekao je dio radova koji se obavlja regulacija rijeke Drcke od postojećeg do novog mosta na rijeci.

“Tender za ovaj posao bio je prije otprilike mjesec dana, i vrijednost radova je 5.099.149,94 eura bez PDV-a. Rok za izvođenje radova na ovoj rekonstrukciji je šest mjeseci”, zaključio je Muhadinović.

(CdM)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *