Drugi embrajer uskoro leti, u MA neće održavati avione

Dodajte komentar

Svi zaposleni inženjeri i avio-mehaničari u Er Montenegru su bivši zaposleni Montenegroerlajnza. Kako Montenegroerlajnz u stečaju nema potrebne sertifikate i odobrenja za održavanje aviona, ne možemo da vršimo radove održavanja aviona kod pomenute kompanije, saopštili su iz Er Montenegra.
Iz nove nacionalne avio-kompanije Ep Montenegro (Air Montenegro/To Montenegro) saopštili su da je drugi avion tipa “embrajer E195” stigao u Crnu Goru na podgorički aerodrom i da je pitanje dana kada će biti uključen u flotu i krenuti s letovima.

“Da bi što prije ovaj avion bio operativan, Er Montenegro je u prethodnom periodu pomogao GECAS-u da preuzme motor koji su potraživali od Montenegroerlajnza (MA). Odmah nakon toga smo postavili naše motore u avion. Svima je u interesu da avion krene što prije kako bi odgovorio na potrebe obimnog reda letjenja”, saopštili su za Dan iz Er Montenegra.

Na pitanje da li može doći do dogovora sa stečajnom upravom Montenegroerlajnza i mehaničarima MA koji mogu da rade na održavanju aviona i da li se avioni mogu održavati u Podgorici, iz Er Montenegra su kazali da imaju sopstvenu organizaciju za održavanje aviona pošto je od Agencije za civilno vazduhoplovstvo dobijeno potrebno uvjerenje.

“Svi zaposleni inženjeri i avio-mehaničari u Er Montenegru su bivši zaposleni Montenegroerlajnza. Kako Montenegroerlajnz u stečaju nema potrebne sertifikate i odobrenja za održavanje aviona, ne možemo da vršimo radove održavanja aviona kod pomenute kompanije”, navodi se u odgovoru.

Er Montenegro je do sada prodao oko 50.000 karatau redovnom saobraćaju.

“Kao kompanija smo vrlo zadovoljni rezultatima prodaje i interesovanja naših putnika”, kazali su iz kompanije.

Kada je pokrenuta priča o osnivanju, ministar finansija Milojko Spajić kazao je da će se letjeti samo ka destinacijama koje su profitabilne, te da će državna kompanije biti u plusu ili da je neće biti. Na pitanje, da li će Er Montenegro ovu godinu završiti u plusu i kakve su projekcije na osnovu dosadasnjih rezultata, iz avio-kompanije su odgovorili da posluju u skladu s planom koji je usaglašen sa resornim ministarstvom.

“Ovim planom su u prvoj godini predviđene investicije i ulaganje u osnovna sredstva, infrastrukturu i ljudstvo. S druge strane, kompanija je počela da generiše prihode od 10. juna ove godine, kada se desio prvi zvanični let redovnog saobraćaja, tako da gledajući turističku sezonu, možemo reći da su naše projekcije optimistične, ali je isuviše rano iznositi konačne zaključke. Obračunski period je godinu dana, a mi letimo tek dva mjeseca. Ono što možemo da kažemo jeste da postoji visok stepen popunjenosti aviona, što nam govori da su naše odabrane destinacije uspješne i u skladu su sa potražnjom koja je postojala na tržištu”, naveli su iz Er Montenegra.

Istakli su da država do sada nije novčano pomagala Er Montenegro.

“Vlada Crne Gore je odlukom o osnivanju definisala osnivački kapital u iznosu od 30 miliona eura, od čega je do sada uplaćeno 26 miliona. Većina tih sredstava je utrošena na kupovinu i osposobljavanje za rad dva aviona koja su u vlasništvu kompanije, odnosno države Crne Gore. To znači, da je ovim osnivačkim kapitalom Vlad a Crne Gore omogućila da po prvi put imamo plovidbene avione koji su u vlasništvu nacionalne avio-kompanije Crne Gore”, istakli su iz kompanije.

Na pitanje, koliko kompanija gubi zbog toga što iznajmljuje avion i posadu Germanervejza, umjesto da leti avionom koji je kupila, odgovoreno je da nisu na gubitku.

“Naš primarni cilj je bio da počnemo sa letovima u junu kako bi odgovorili na potrebe turističke sezone. Tokom čitave sezone imamo jako gust red letjenja što pokazuje veliko interesovanje putnika i kako bi osigurali pouzdan početak operacija bilo je potrebno iznajmiti avion. Naš drugi avionu tom momentu nije bio u plovidbenom stanju jer je bilo potrebno da se izvade motori koje je Montenegroerlajnz rentirao, a postave naši, zatim obave provjere prije prvog polijetanja”, kazali su iz Er Montenegra.

Operacije stabilne, prate stroge tehničke procedure

Iz Er Montenegra su kazali da su do 8. avgusta ostvarili 500 letova redovnog komercijalnog saobraćaja. Radi se o relacijama Podgorica-Beograd-Podgorica, Tivat-Beograd-Tivat, Tivat-Ljubljana-Tivat, Tivat Banja Luka -Tivat, Podgorica-Frankfur-Podgorica i Tivat-Istanbul-Tivat.

“Er Montenegro je početkom ovog mjeseca stekao sertifikat organizacije za održavanje aviona part 145, što znači da je kompanija opremljena materijalno i kadrovski za održavanje naših aviona, a i drugih avio-kompanija ukoliko im je potrebna pomoć u Crnoj Gori. Do dobijanja sertifikata koristili smo usluge slične organizacije iz Bratislave. Bez obzira na okolnosti i vrijeme kada se letovi obavljaju, bezbjednost putnika je na prvom mjestu. Naš sistem održavanja aviona je takav da smo u obavezi da pratimo stroge tehničke procedure i zahtijevane standarde koje propisuje proizvođači, bez obzira na to da li će to prouzrokovati otkazivanje ili odlagnje letova. Tehnička smetnja koja se desila odmah je otklonjena i avion je nastavio svoju standardnu rutu. Ukoliko postoji i najmanja vjerovatnoća da bi to možda uticalo na sigurnost i bezbjednost putnika, mi kao kompanija sa jednom veoma modernom sigurnosnom kulturom ne smijemo to da dozvolimo. Od oko 500 letova koje smo imali za dva mjeseca operacija, otkazivanje se desilo samo u dva dana operacija, što je pokazatelj stabilnih operacija”, istakli su iz avio-kompanije.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *