Banka Engleske ubuduće pravi plastične funte

Dodajte komentar

Banka Engleske potvrdila je da je u novi ugovor o štampanju novčanica uključen uslov da se papirne zamijene sa plastičnima.

Centralna finansijska ustanova Velike Britanije napravila je plan za preokret ka plastičnim novčanicama. 

Dokumenta za tender za novi ugovor o štampanju novca uključuju klauzulu koja dopušta novčanice na bazi polimera. Izvori kažu da je ova klauzula namijenjena “budućoj zaštiti” bančinih rezervi novca.

Niz zemalja, uključujući Australiju, Rumuniju, Vijetnam, Meksiko i Malaziju, već koristi plastični novac koji je trajniji od tradicionalnog papirnog. Australijskih pet dolara traje u prosjeku 40 meseci, dok se engleskih pet funti ošteti već nakon šest mjeseci.

Primjena novog ugovora o štampanju novca u Britaniji počinje od 2015, a trajaće do 2025. ili 2028. Banka planira da se period konsultacija održi najmanje godinu dana prije uvođenja bilo kakvih izmjena.

-U okviru je generalnog istraživanja i razvoja Banke da se sagledaju prednosti i mane raznih bezbjednosnih mera – rekao je portparol Banke Engleske, ističući da još nije donijeta odluka što se tiče štampanja na polimeru, piše Blic.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *