Ministarstvo finansija protiv uvođenja automatskog stečaja

Dodajte komentar

Crnogorsko Ministartvo finansija saopštilo je da nije dobra ideja o uvođenju automatskog stečaja, iako prema analizi Centralne banke sedam hiljada preduzeća sa 2. 400 radnika zbog blokade duže od tri godine ne obavljaju poslovnu djelatnost.

Kako je Atlas TV saopšteno iz Ministarstva finansija, Radna grupa koju sačinjavaju predstavnici tog resora, Centralne banke i Privrednog suda, smatraju da uvođenje automatskog stečaja ne bi bio pravi korak za Crnu Goru.

„Uvođenje automatskog stečaja moglo bi imati jednokratni negativni uticaj na otpisivanje nekvalitetnih kredita u bankama što bi umanjilo kapital bankarskog sektora. Crnogorski sistem privrednih sudova ne posjeduje dovoljan kapacitet za sprovođenje velikog broja stečajnih postupaka u isto vrijeme”, navode u resornom ministartvu.

Iz Ministarstva navode i da iskustva Srbije o uvođenju automatskog stečaja nijesu dobra. Ustavni sud Srbije poništio je odredbe njihovog Zakona o stečaju koje se odnose na uvođenje automatskog stečaja, jer je pravno sporno zadiranje u svojinska prava privatnih privrednih subjekata.

Prijedlog Centralne banke da se uvede automatski stečaj u preduzećima koja su u blokadi dužoj od tri godine i ne obavljaju poslovnu djelatnost podržavaju privrednici i Sindikat pod uslovom da se predhodno utvrdi da nemaju perspektivu i da se njihovi zaposleni zakonski obeštete.

Prema analizi Centralne banke sedam hiljada preduzeća sa 2..400 radnika zbog blokade duže od tri godine ne obavljaju poslovnu djelatnost. Zbog toga je Centralna banka u najnovijim preporukama Vladi predložila da se u tim preduzećima sprovede automatski stečaj sa odloženom primjenom od godinu dana.

Konačnu odluku o prijedlogu crnogorske Centralne banke daće Savjet za regulatornu reformu i unapređenje poslovnog ambijenta do kraja ove ili početkom naredne godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *