Kako obaviti pametnu kupovinu usred novogodišnje euforije?

Dodajte komentar
Young couple at home with their pet dog at Christmas time. They are writing out cards and wrapping presents together.

Ako ovaj period godine smatrate najljepšim, vjerovatno ste ubijeđeni da sve formule i pravila pametne kupovine sada ne važe, jer koliko god vodili računa o ličnim finansijama i trudili se da se oduprete kupovini još jedne sniježne kugle i novogodišnjih pidžama za cijelu porodicu, znate da morate kupiti poklone za najbliže i eventualno neki novi ukras za jelku.

Sudeći po svemu, ove godine ostajemo kod kuće, a kod nas su sniženja već počela. Ipak, prije nego što se bacite u osvajanje teritorije internet prodavnica i šoping centara, razmislite još jednom.

Da vas, kao prethodnih godina, čeka zasluženo novogodišnje putovanje, nekako biste odoljeli. Barem jedan dan biste izdvojili za posjetu autleta i šoping centara, a u povratku biste sigurno nešto interesantno našli u fri-šopovima. Sa putovanja se ne biste vratili bez poklona ili bar nekih sitnica kojim biste obradovali sebe i drage osobe. Vjerovatno biste se tada prozvali kraljem ili kraljicom sniženja, jer odavno zastupate tezu da su „prava“ sniženja samo ona koja obezbjeđuju bar 70% nižu cijenu od početne, i samo takva i priznajete.

Sudeći po svemu, ove godine ostajemo kod kuće, a kod nas su sniženja već počela. To što su se poklopila sa „crnim petkom“, kada nam iza svakog ćoška iskaču proizvodi bez kojih (ne) možemo da živimo, po nevjerovatnim cijenama, smatrate znakom da je idealno vrijeme za kupovinu. Prije nego što se bacite u osvajanje teritorije internet prodavnica i šoping centara, pročitajte savjete za sigurnu kupovinu i razmislite još jednom.

Kao i uvijek, papir i olovku u ruke

Ako je onaj ekspres lonac koji vam je prijeko potreban sada na popustu od 20%, pa još imate 10% popusta ukoliko se opredijelite za gotovinsko plaćanje, a čizme koje iz sezone u sezonu mjerkate i govorite: „Bićete moje kad-tad“, vjerovatno će vam srce zakucati malo brže kada vidite da ponuda važi do kraja sedmice i da su na stanju ostala još samo dva lonca ili, još gore, još samo jedan par, ali srećom, u vašoj veličini.

Sa druge strane, natpise poput: „Iskoristite popuste – kupite poklone na vrijeme“ viđate toliko često da su počeli i u san da vam dolaze. Da ne pominjemo redovne mjesečne troškove koje vam, sve i da mu napišete najljepše pismo, Deda Mraz neće otpisati, već ih sami morate podmiriti.

Napravite spisak osoba kojim treba da kupite poklon. Uštedite sebi vrijeme koje biste potrošili na besciljno lutanje radnjama i zapišite šta biste svakoj od njih mogli kupiti. Odredite budžet koji ste spremni izdvojiti, a kasnije ga se i pridržavajte.

Kao i u brojnim situacijama u životu, sva magija počinje uzimanjem papira i olovke u ruke. Ne brinite, neće one čizme proći dok vi zapišete nekoliko stvari. Sve i da prođu, zar mislite da nas krajem januara ne čeka barem isto, ako ne i veće sniženje, a možda se pojavi i nešto bolje? Ne dajte se prevariti. Sveznalica je sigurna da nećete. ?

Za početak, napravite spisak osoba kojim treba da kupite poklon. Uštedite sebi vrijeme koje biste potrošili na besciljno lutanje radnjama i zapišite šta biste svakoj od njih mogli kupiti. Odredite budžet koji ste spremni izdvojiti, a kasnije ga se i pridržavajte.

Sada kreće najuzbudljiviji dio

Istražite putem interneta najbolje i najpovoljnije opcije i ciljano posjećujte prodajne objekte. Ne zaboravite da se raspitate ostvarujete li popust za gotovinsko plaćanje i obavezno pogledajte koji objekti nude popust za plaćanje karticama. Ukoliko je Erste banka vaša banka, dovoljno je da posjetite stranicu Erste povoljnosti i pogledate koja od preko 300 prodajnih mjesta širom Crne Gore nude popuste za plaćanje karticama.

Izdvojte vrijeme da sve dobro istražite, jer ako budete imali sreće, postoji šansa da naiđete na ponude poput: „Ako kupite dva artikla, treći dobijate besplatno“. Obično će to biti onaj sa najnižom cijenom, ali „poklonu se u zube ne gleda“, pa tako ni uštedi. ?

Zavirite u novčanik u kojem držite kartice za popuste i sakupljanje bodova. Ukoliko procijenite da biste u tim objektima mogli naći savršen poklon, posjetite ih i nemojte biti razočarani ako kupovinom ne ostvarite samo dodatne bodove na kartici. Oni će vam obezbijediti uštedu u budućnosti, te i tu kupovinu možete svrstati u kategoriju „pametne kupovine“.

Pametnom kupovinom častite i sebe

Na kraju spiska zapišite svoje ime. Zaslužili ste da se obradujete barem nekom sitnicom poslije izazovne godine. Naravno, to ne znači da, ako ste odlučili da štedite sada za neka buduća putovanja, plan štednje treba staviti na jednomjesečnu pauzu.

Obradujte sebe barem nekom sitnicom. Zaslužili ste to poslije izazovne godine.

Napravite izazov sličan onom koji je naša Sveznalica nedavno vidjela na jednom od Instagram profila koji s vremena na vrijeme posjećuje. Odredite iznos koji želite da uštedite kako biste sebi priuštili zadovoljstvo. Podijelite ga sa devet i dobićete iznos koji svakog ponedjeljka treba da ostavite sa strane. Ako počnete sa ovom praksom naredne sedmice, već posljednjeg ponedjeljka u januaru, mjesecu kad su obično sniženja najveća, uštedjećete kompletan iznos.

Ako je ponedjeljak i bez tog odricanja dan koji najmanje volite, započnite ga time što ćete uraditi nešto što će vam kasnije donijeti veliko zadovoljstvo. Barem razmislite i javite nam ako dođete do boljeg rješenja, a mi vam za kraj dajemo još jedan predlog za uštedu.

Znate one ukrase za jelku koje smo pominjali na početku? Za ovogodišnje izdanje jelke poslužiće i prošlogodišnji, naročito nakon što vas podsjetimo da odmah nakon praznika možemo očekivati velike popuste na ove artikle. Strpite se nekoliko dana i eto dodatne uštede koju možete preusmjeriti u fond za ono čime ćete ispuniti svoju želju.

Izvor: Erste banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *