HTP Onogošt: Socijalni program odlaže proteste

Dodajte komentar

Radnici nikšićkog HTP „Onogošt“ počeće u pondjeljak od 11 do 15 časova ispred zgrade Vlade  svakodnevne proteste koji će potrajati dok ne dobiju davno najavljeni socijalni program.

Sindikat „Onogošta“ juče je poručio da će okupljanja otkazati ukoliko do kraja decembra bude odloženo slanje zaposlenih na biro rada, a u međuvremenu sa nadležnima postignu dogovor oko socijalnog programa.

Predsjednica Sindikata Zorka Niković kaže da su na posljednjem sastanku jednoglasno odlučili da niko od 82 radnika neće otići na biro bez riješenog socijalnog programa i isplate zastalih potraživanja iz stečajne mase.

– Do uvođenja klasičnog stečaja 23. marta ove godine, radnicima je u stečajnoj masi ostalo 11 plata sa doprinosima, dva regresa, jubilarne nagrade, dva topla obroka i razlike u platama iz 2010. godine – istakla je Niković.

Predsjednica Sindikata kaže da su u oktobru na sastanku sa predstavnicima Privrednog suda i ministarstava turizma i rada i socijalnog staranja dogovorili odlaganje slanja radnika na biro rada do početka decembra, što je i ispoštovano.

– U međuvremenu predlog socijalnog programa poslali smo Privrednom sudu i nadležnim ministarstvima. Očekivali smo odgovor, ali ni do danas ništa nijesmo dobili, niti je naš predlog razmatran. Tražili smo otpremnine od šest do 12 hiljada eura, zavisno od radnog staža, ostavljajući mogućnost kompromisa samo da se dogovorimo – kaže Niković ističući da je Vlada uvijek bila spremna da pomogne raznim firmama zbog  čega očekuje da tako postupi i prema radnicima „Onogošta“.

Niković podvlači da je žalosno da zaposleni, pored tolike imovine preduzeća, treba da postanu žrtve, umjesto da budu zbrinuti, jer nijesu krivi za stečaj. Dodaje da su dopise poslali premijeru Igoru Lukšiću, svim ministrima, Privrednom sudu i mandataru Milu Đukanoviću i da u naredna dva – tri dana očekuje satanak i kompromis oko socijalnog programa što bi dovelo do otkazivanja protesta.

Niković kaže da radnici od uvođenja klasičnog stečaja redovno primaju plate s tim što je posljednja oktobarska umanjena čak za pola, jer nema novca pošto samo radi hotel „Onogošt“.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *