Wall Street porastao, na azijskim tržištima oprezna trgovina

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Dow Jones indeks porasli, a ulagači su se preusmjerili u sektore koji su osjetljivi na kretanja u ekonomiji, s obzirom da se očekuju nove mjere koje će podržati izlazak američke ekonomije iz recesije.

Dow Jones indeks ojačao je 159 bodova ili 0,60 posto, na 26.840 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,17 posto, na 3.257 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,81 posto, na 10.680 bodova.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih sedam cijene su dionica juče porasle, a najviše, 6,2 posto, u energetskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena nafte.

Snažno su porasle i cijene dionica u finansijskom te industrijskom sektoru.

S druge strane, pale su cijene u tehnološkom sektoru, pa je Nasdaq indeks skliznuo s rekordne razine.

Na azijskim se berzama u srijedu trguje oprezno, nakon snažnog rasta cijena dionica dan prije, jer ulagače zabrinjava nepopustljivo širenje koronavirusa u svijetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na juče, kada je skočio gotovo 2 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,2 i 1,4 posto. U Hong Kongu i Šangaju porasle su, pak, između 0,1 i 1,2 posto.

Juče su cijene dionica na azijskim berzama snažno porasle jer su čelnici Evropske unije postigli dogovor o paketu pomoći ekonomiji u iznosu od 750 milijardi eura, kao i dogovor o sedmogodišnjem budžetu u iznosu od 1.074 milijarde eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *