Hrvatski grad među pionirima u svijetu: Javne usluge plaćaće kriptovalutama

Dodajte komentar

Sveta Nedjelja postaje prvi grad u Hrvatskoj u kom će javne usluge moći da se plaćaju kriptovalutama, a to će se obavljati preko platforme PayCek zagrebačke firme Elektrokoin, piše portal Novac.hr.

“To će funkcionisati slično kao plaćanje internet bankarstvom. Na uplatnicama postoji kod koji se skenira, potom se otvara platni vidžet, a nakon što korisnik završi plaćanje i pošalje određeni iznos kriptovalute, na račun Grada Svete Nedjelje leći će protivvrednost u kunama”, objašnjava direktor kompanije Elektrokoin Nikola Škorić.

Njegova firma je u registru firmi koje se bave kupoprodajom kriptovaluta pri Hrvatskoj agenciji za nadzor finansijskih usluga (Hanfa), a radi kao kriptomenjačnica i platni procesor. Procesiranje podrazumijeva konvertovanje kriptovalute u kunu prema važećem kursu u trenutku izvršenja usluge, navodi se u saopštenju Grada Svete Nedjelje.

Gradonačelnik Dario Škorić kaže da je taj grad među pionirima u svijetu koji nude plaćanje javnih usluga u kriptovalutama poput bitkoina (u Evropi nekoliko godina švajcarski grad Cug u blizini Ciriha omogućava i plaćanje lokalnog poreza na taj način).

Škorić kaže da tako šalju poruku da su okrenuti budućnosti i spremni da diktiraju tempo promjena.

Svakako, plaćanje gradskih računa bitkoinima je više simboličan potez kojim se stvara svijest i polako širi sistem kupovine i trošenja u kriptovalutama.

Izvor: Novac.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *