Naftne kompanije gube hiljadu milijardi dolara

Dodajte komentar

Firme za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa (skaćeno E&P) 2020. godine izgubiće nevjerovatnih bilion dolara prihoda (hiljadu milijardi), prema analizi istraživačke firme “Rystad Energy”.

E&P industrija, koja uključuje velike naftne kompanije, lani je ostvarila 2,47 biliona dolara prihoda na globalnom nivou. No ove godine predviđa se da će prihodavati 1,47 biliona dolara, što će biti pad od 40odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ovo je rezultat pandemije koronavirusa i mjera ograničenja koje su uvele države širom svijeta, usljed čega se smanjuje potražnja.

Prije nego što se virus pojavio, Rystad je projektovao da će prihodi od istraživanja i razvoja za 2020. godinu dostići 2,35 biliona dolara.

Shell smanjuje dividendu prvi put nakon Drugog svjetskog rata

Upravni odbor Royal Dutch Shella odlučio je da smanji dividendu za prvo tromjesečje na 0,16 dolara po dionici, što je pad od 0,47 dolara na kraju 2019. To je smanjenje od 66%, a riječ je o prvom smanjenju dividende od Drugog svjetskog rata.

Dionice Shella potonule su nakon ove informacije više od 7%.

Shell je takođe izvijestio da je neto prihod koji dioničarima pripisuje trenutni trošak isporuke (CCS) i isključujući jednokratne stavke, u prvom tromjesečju 2020. godine iznosio 2,9 milijardi dolara. To je oštar pad u poređenju s 5,3 milijardi u prvom tromjesečju 2019., odnosno čak 46% manje.

Analitičari koje je anketirao Refinitiv očekivali su da će neto dobit u prvom tromjesečju dostići 2,5 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *