Ako korona potraje ceh će biti visok

Dodajte komentar

Ekonomski ceh korona virusa, koji srećom još nije stigao u Crnu Goru je neizbježan, samo je pitanje koliki će on biti. Prve „stradaju“ industrije vezane sa kretanje ljudi: turizam, trgovina, saobraćaj ali i berzanski indeksi… kazali su Pobjedi ekonomisti, turistički poslenici, bankari, analitičari… Oni ipak dodaju da ne očekuju pesimistički scenario – da korona traje toliko dugo da bi napravila velike štete na svjetsku a samim tim ni našu ekonomiju. Ukoliko ipak potraje, ceh će zavisiti od spremnosti sistema da funkcioniše u vanrednim uslovima.

Prve ekonomske posljedice u Crnoj Gori su ubustava letova za Bolonju i Milano, otkazivanje tuirističkih aranžmana ka Italiji u kojoj se virus proširio, nestašica maski…

Carina i tirizam

Iz Uprave carina, preko koje stiže uvoz ali i ide izvoz Pobjedi su kazali da je za sada sve regularno i usporavanja dotoka robe iz Kine, Evrope, posebno Italije, regiona nema.

-Sve carinske procedure sa robom koja se uvozi iz zemalja odvijaju se uobičajenom dinamikom bez zastoja odnosno usporavanja.

Ukoliko se eventualno uvedu određene mjere sa robom iz ovih zemalja, Uprava carina će nakon dobijanja instrukcija od nadležnih organa, postupiti u skladu sa njima – saopštili su našoj redakciji iz Uprave carina.

Otkazivanje Kineza

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma našoj redakciji su kazali da se mora uzeti u obzir da je određeni broj kineskih turista otkazao posjetu Crnoj Gori, što znači da je pojava korona virusa imala određeni uticaj na zimsku turističku sezonu.

– U prošloj godini kineski turisti su činili tri odsto ukupnog broja turista, koji su ostvarili 0,7 procenata noćenja – kazali su iz MORT-a.

Kako ističu korona virus je globalni problem i sama činjenica da se može odraziti na zdravstvenu situaciju čitave planete pa i Crne Gore, ukazuje da bi se, u nekom lošem scenariju mogao odraziti negativno na turizam generalno kao industriju u svijetu.

– Svjesni smo da je dio javnosti u potrazi za više informacija povodom ovog slučaja, pa Vlada i resorna ministarstva svakodnevno prate situaciju, informišu se kod relevantnih međunarodnih subjekata, a sve predostrožnosti radi, kako bi i ovaj problem, ukoliko do njega dođe, dočekali potpuno spremni. Turizam je globalna industrija i još je rano procijeniti da li će i u kolikoj mjeri globalna zdravstvena situacija negativno uticati na turističku sezonu u Crnoj Gori. Moramo prihvatiti činjenicu da i mi dijelimo istu sudbinu kao i bilo koje drugo turističko tržište u Evropi. Ne smijemo dozvoliti nekoordiniran i senzacionalistički pristup ovoj temi, jer tada i mi dajemo svoj ,,doprinos” negativnom uticaju korona virusa na zdravstvenu, ekonomsku i svaku drugu situaciju u svijetu i Crnoj Gori – upozoravaju iz MORT-a.

Oni, kako kažu, trenutno prate situaciju, rade analize, na osnovu kojih će raditi procjene i ukoliko dođu do podataka o negativnom uticaju korona virusa na turističku privredu u Crnoj Gori, javnost će biti blagovremeno obaviještena.

– Do sada, a prema podacima lokalnih turističkih organizacija, u svakom referentnom danu koji poredimo sa prethodnom godinu, prihod od turizma evidentira stope rasta od šest do 53 procenta. Naravno, tek smo na početku godine, pa je osnova za kalkulaciju mala. Govorimo od 10.000 do 13.000 gostiju, ali za sada ne evidentiramo bilo kakav pad prometa. Na koji način i u kolikoj mjeri će se globalna situacija odraziti na finansjiski segment to ćemo znati kada budu obrađeni zvanični podaci, nakon čega ćemo svi imati jasniju sliku – kazali su iz MORT-a.

Kako su poručili svi treba da vodimo računa, da pratimo situaciju i na vrijeme da se prilagodimo novonastalim okolnostima.

Pejaković: Globalne posljedice su značajne

Generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore mr Bratislav Pejaković Pobjedi je kazao da su, nažalost, već vidne značajne posljedice na globalnu ekonomiju, ali i dodaje da je optimista i ne očekuje da će problem potrajati.

-Korona virus je svjetska vijest, na koju niko nije računao u projekcijama globalnih kretanja kapitala, ljudi i robe. Nažalost već imamo značajne negativne posledice na globalna ekonomska kretanja. Koliko će trajati i kojim intenzitetom, teško je reći, ali nadamo se da je kraćeg daha – ističe on.

Bankarski sektor kroz koji se vide problemi privrede i stanovništva za sada funkcioniše bez problema.

-Bankarski sektor funkcioniše bez problema, a odraz poslovanja banaka su aktivnosti privrede i stanovništva. Ne očekujem da će problematika korona virusa trajati toliko dugo da bi ostavilo nekog većeg traga negativnog na ekonomiju kod nas. Svakako, ukoliko bi potrajalo i odrazilo se na turistička kretanja, onda bi imali negativne finansijske posledice. To je jasno jer što direktno, što indirektno, turistička privreda učestvuje sa preko 25 odsto u našem BDP- pojašnjava Pejaković.

Za abalizu su, kaže on, bitne takozvane asimetrične informacije.

-U analizu tržišta sa asimetričnim informacijama, mogu se svrstati, carinske i necarinske barijere, odnosi velikih ekonomskih sila, ratni sukobi, ali i ova vrsta informacija kao što je problem korona virusa koji se globalizovao i tome slično. Asimetrične informacije su značajne za ekonomsku analizu, jer se ista postavlja u okvire koji su primjereniji konkretnom privrednom životu. Iz toga možemo zaključiti da s obzirom na postojanje asimetričnih informacija i njihovom nesavršenošću, teorija o savršeno konkurentnom tržištu (perfektnom tržištu) pada u vodu- kaže Pejaković.

Radulović: Nema indikacija za smanjenje broja turista

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović kaže da u crnogorskim hotelima, za sada, nema indikatora da bi moglo doći do smanjenja broja turista, usljed pojave korona virusa u svijetu.

– Nema nekih indikatora da bi nešto dramatično moglo da se desi, poput smanjenja broja dolazaka- rekao je Radulović.

On smatra da se korona virus, ipak, ne smije potcijeniti, ni precijeniti, već da se situacija mora realno sagledati.

– Očigledno je da je širom svijeta zavladala panika i to u najvećim turističkim destinacijama u kojima su boravili kineski turisti, ali ne samo oni. U ovom trenutku najviše štete imaju kruzing i avio kompanije – saopštio je Radulović.

Podsjeća da je do takozvanog špica sezona ostalo mjesec i po do dva, pri čemu virus, po svemu sudeći, slabi.

On je kazao da je većina preporuka već dio redovnih higijenskih procedura koje hotelska grupa Montenegrostars primjenjuje još od 2007. u svojim hotelima, kada je prva i uvela HAACP standard.

On je, govoreći o dolasku turista u Montenegrostars, saopštio da je planirano da zimska popunjenost bude preko 60 odsto, jer su prve velike grupe kineskih turista, od 300 putnika, trebalo da krenu krajem februara i borave po osam dana.

– Dolazak nijesu otkazali, već odgodili za maj. Ne znam da li to znači da se nadaju ili da vjeruju da će do tada epidemiološka slika biti mnogo bolja, ali otkazivanja nije bilo – zaključio je Radulović.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *