Kamate snizili Alter modus i Mikro kredit

Dodajte komentar

Dvije mikrofinansijske institucije MFI odazvale su zivu Centralne banke Crne Gore da banke i MFI do kraja septembra snize kamatne stope, inače će ih ograničiti regulator, potvrđeno je Danu iz CBCG.

ako nijesu precizirali o kojim se MFI radi, jedine koje su javnosti saopštile da su ukinule proviziju za odobravanje kreditnih pozajmica su Alter modus i Monte kredit, dok se ostale četiri MFI koje posluju u Crnoj Gori, Montenegro investments kredit, Ozmont, Klikloan i Kontakt nijesu oglašavale.

Jedna od tema na nekoliko sastanaka Udruženja banaka i Savjeta CBCG bilo je smanjenje kamata, a odluka regulatora se, prvenstveno odnosi na MFI kod kojih kamate prelaze 40 odsto.

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa MFI na ukupno odobrene kredite je u julu, prema podacima CBCG iznosilaje 28,69 odsto, dok je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite iznosila 29,75 odsto. Građani i privreda su na kraju jula MFI dugovale 31,3 miliona za kredite.

Regulator je pojasnio da je i Evropska centralna banka najavila da će razmotriti ograničavanje kamatnih stopa za zadužene zemlje eurozone.

Iz Alter modusa kazali su Danu da ta institucije sprovodi politiku postepenog smanjenja kamata poslednjih deset godina.

Planiraju, kako ističu, da u sklopu redefinisanja ukupne politike kamata u narednom periodu utvrde minimalni održivi nivo kamata za svaki konkretan proizvod, odnosno maksimalni stepen smanjenja pojedinačnih i ukupnih kamatnih stopa.

Prosječna kamata za kredit u toj MFI je sa 31,9 odsto ukidanjem provizije smanjena na 30 odsto.

CdM.me / DAN

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *