Alijanz planira da kupi Sava Re osiguranje?

Dodajte komentar

O vlasničkom ulasku u “Savu Re” ozbiljno se razmišlja u njemačkom osiguravajućem gigantu “Alijanz”, piše Siol. “Alijanz” nije želio da komentariše ove informacije, ali o njihovom interesu za “Savu Re” govori više činjenica i indicija.

Smatra se kako je Alijanz već angažovao italijansku bankarsku grupu Unikredit, koja je 2008. pomogla slovenačkoj vladi da proda 75 odsto dionica Save Re.

Alijanz i Unikredit su bliski poslovni partneri. Prošle godine potpisali su ugovor o dugoročnoj saradnji u Srednjoj i Istočnoj Evropi, sa kojim je Unikredit postao ekskluzivni Alijanzov partner u prodaji osiguranja u nekoliko zemalja, uključujući Sloveniju. Još prije dvije godine Alijanzovi predstavnici razgovarali su sa Adris Grupom o mogućoj zajedničkoj ponudi za Savu Re. Adris kontroliše skoro 20 odsto dionica putem fiducijarnih računa.

Hoće li se Alijanz ponovno okrenuti Adrisu u slučaju mogućeg savjeta za Savu Re, za sada se ne zna. Adrisov udio je ključ za planove za ovladavanje Savom Re. Najveći vlasnik Save Re je država koja zajedno sa Slovenačkim državnim holdingom (SDH) i njegovim povezanim društvima kontroliše gotovo 40 procenata dionica.

Izvor: Blic

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *