Neće biti povećanja poreza na nepokretnost

Dodajte komentar

Skupština je juče završila raspravu o predlogu Zakona o porezu na nepokretnost čiji su predlagači poslanici vladajuće koalicije Marta Šćepanović, Mihailo Anđušić, Jovanka Laličić, Momčilo Martinović i Boris Mugoša.

Laličić je navela da stope poreza na nepokretnosti novim zakonom nijesu povećane u odnosu na dosadašnje.

“Jasno su precizirani predmeti oporezivanja, bespravni objekti, neizgrađeno građevinsko zemljište. Sve to je usaglašeno sa zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata”, istakla je Laličić, dodajući da je osnovi razlog za donošenje novog zakona rješenje ustavnog suda o pokretanju postupka za ocjenu ustavnosti odredbi donijetih prije dvije godine.

Poslanik SDP-a Raško Konjević smatra da je u novom zakonu sporan član 12 koji definiše da se ugostiteljskim objektima sa četiri i više zvjezdice, a koji posluju u zonama prioritetnog turističkog lokaliteta, daju poreske olakšice od 30, odnosno 70 odsto.

“Dali ste im poresku olakšicu da plaćaju PDV od sedam, umjesto 21 odsto, a dajete im i dodatnu poresku olakšicu da ne plaćaju porez na nepokretnost kako plaćaju svi ostali građani. Smatrate da je vlasnik ugostiteljskog objekta u Budvi, Tivtu ili Herceg Novom nešto bolji i značajniji za ovu državu nego hotel sa četiri zvjezdice u Bijelom Polju”, naglasio je Konjević.

On je pozvao predlagače da kažu ko su investitori sa poreskim olakšicama, tvrdeći da ta norma u zakonu nepravedna i diskriminatorna.

“Zašto vršite diskriminaciju između Hilmije France koji ima hotel sa četiri zvjezdice u centru Bijelog Polja i nekog sa četiri zvjezdice na turističkom lokalitetu na primorju”, pitao je Konjević predlažući ukidanje odredbe da hotelijeri plaćaju manji PDV.

Laličić je kazala da ono što su uradili može otrpjeti ocjenu ustavnosti, te da radna grupa nije imala privilegovane pojedince.

“Ostavili smo raspon i mogućnost opštinama da odluče o propisivanju poreskih olakšica, kada je riječ o hotelima sa četiri i više zvjezdi-
ca. Na matičnom odboru ćemo vjerovatno prihvatiti brisanje prioritetnih turističkih lokaliteta”, rekla je Laličić.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović ukazuje da se zakon ne bavi osnovom za utvrđivanje takvog oporezivanja.

Bez rasprave o minimalcu

Poslanici su odbili predlog SDP-a da se u dnevni red uvrsti rasprava o predlogu Zakona o izmjenama zakona o radu, kojim se predlaže uvećanje minimalne zarade sa 193 na 250 eura. Oni predlažu i smanjenje PDV-a na električnu energiju sa 21 na sedam odsto.

“Valjda nije problem da svakom građaninu cijena električne energije bude niža, da se država svjesno odrekne jednog dijela prihoda koji bi bili u korist građanina”, naveo je Konjević.

Odbijeni su i predlozi o izmjenama i dopunama zakona o aklcizama, o izmjenama zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i PDV-u.

Izvor: Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *