Naslovne strane dnevnih novina za 15. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Monteput se zadužuje 31,6 miliona za auto-put

Monteput će se u ovoj godini zadužiti ukupno 35 miliona eura, od čega 31,6 miliona za napajanje auto-puta električnom energijom, navodi se u finansijskom i planu rada te kompanije za tekuću godinu, koji je Vlada juče usvojila. Ovaj novac će biti upotrijebljen, između ostalog, za nabavku trafostanica.

Razmotriti opravdanost povećanja cijene struje

Unija slobodnih sindikata predložiće Socijalnom savjetu da se na sjednici planiranoj za kraj mjeseca razmatra pitanje opravdanosti povećanja cijene električne energije. Iz Izvršnog odbora USSCG su saopštili da će zahtjev podnijeti danas na sjednici Predsjedništva Socijalnog savjeta i tražiti da sjednici prisustvuju predstavnici Elektroprivrede, Regulatorne agencije za energetiku i Ministarstva ekonomije.

Smanjiti sivu ekonomiju

Predstavnici Evropske komisije, koji su se juče sastali sa ministrom finansija Darkom Radunovićem, pozitivno su ocijenili novi Program ekonomskih reformi do 2021, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Gosti su konstatovali daje napravljen korak naprijed u odnosu na prethodni program. Reforma se odnosi na smanjenje sive ekonomije, bolje funkcionisanje tržišta rada i unapređenje poslovnog ambijenta. Ministar Radunović je istakao da Program ekonomskih reformi sadrži strateški cilj Crne Gore, a to je održiv i inkluzivan ekonomski rast koji će doprinijeti smanjenju razvojnog jaza u odnosu na prosjek država članica EU i povećanju kvaliteta života građana.

Dan

Prijave do 1. novembra

Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je iinogradare i vinare da se do 1. novembra prijave na javni poziv za dodjelu podrške investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu za ovugodinu. Vinogradari i vinari imaju mogućnost da kroz mjere podrške iz agrobudžeta unaprijede proizvodnju, uz bespovratnu podršku od 50 do 60 odsto realizovane investicije saopšteno je iz ministarstva. Maksimalna prihvatljiva investicija je deset hiljada eura, a minimalna 500 eura.

Zbog biznisa sina i kumova računi veći 8,8 odsto

Odluku Elektroprivrede (EPCG) da od 1. marta poveća cijenu električne energije za šest odsto osudile su gotovo sve političke partije. Istakle su da je to kap koja je prelila čašu, nakon što je polovinom januara Vlada doni je la od luku da vlasnicima mini-hidroelektrana (mHE) i vjetroelektrana (VE), svaki kilovat-sat (kVh) nakon 300 potrošenih plaćamo skoro jedan cent. Ukazali su da će se povećanjem usluga EPCG, a zajedno sa povećanjem podsticaja koje plaćamo za obnovljive izvore, računi za struju od marta povećati za 8,8 odsto. Povećanje usluga EPCG uticaće da ukupna cijena bude veća za 2,7 odsto.

Komisija dala pozitivnu ocjenu

Predstavnici Evropske komisije (EK) pozitivno su ocijenili novi Program ekonomskihreformi (PER) 2019 2021 i konstatovali da je napravljen korak naprijed u odnosu na prethodni, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Kako su naveli iz tog resora, ministar finansija Darko Radunović primio je predstavnike EK koji u Crnoj Gori borave još danas, a povodom ocjene Programa ekonomskih reformi 2019 2021. godine. Iz ministarstva su kazali da su predstavnici EK istakli da je kvalitet dokumenta dobar, da je dobro strukturiran i da ga odlikuju pozitivne osobine, kao i da su sadržane informacije u njemu koncizne i korisne.

Dnevne novine

Poskupljenje struje inflatorni udarac

Elektroprivreda (EPCG) bi morala da pogleda svoju unutrašnju ekonomiju i nađe način da sanira nepotrebne troškove i kompenzuje ih na drugi način, a ne uvećanjem cijene električne energije, poručio je ekonomski analitičar Predrag Drecun. On smatra da poskupljenje od šest odsto koje je EPCG objavila u srijedu, predstavlja inflatorni udarac na crnogorsku ekonomiju. “Poskupljenje struje je sasvim sigurno inflatorno, jer nema privrede i usluge u koju struja nije uključena, kazao je Drecun Dnevnim novinama.

Utvrditi stvarni poreski dug državnih organa

Svi korisnici državnog budžeta ubuduće će morati više pažnje da posvete koordinaciji aktivnosti, kako bi u potpunosti realizovali preporuke Državne revizorske institucije, navedene u zaključku Skupštine kojim je Vladu pozvana na njihovo poštovanje i ispunjavanje. To je usaglašeno na jučerašnj oj 109. sj ednici Vlade kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, nakon što su usvojene informacija o realizaciji Akcionog plana za implementaciju preporuka DRI na kraju trećeg kvartala 2018. i Akcioni plan za ovu godinu kojim je precizirano da se Ministarstvu finansija dostavljaju kvartalni izvještaji.

Novljanima predstavljene mjere podrške

Brojne i izdašne mjere bespovratne podrške iz Agrobudžeta za ovu godinu juče su predstavljene u Herceg Novom. “Pred manjim brojem prisutnih proizvođača, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja predstavili su mjere agrarne politike i mogućnosti za ostvarivanje podrške u svim sektorima proizvodnje. Proizvođači su informisani o ostvarivanju premija za preradu mlijeka i dostavljanju dokumentacije za premije. Predstavljeni su novi oblici podrške u pčelarstvu i vinogradarstvu vezane za konverziju i promociju, kao i mere za dostizanje standarda za dobrobit životinja”, navodi se u saopštenju.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *