Britansku ekonomiju Bregzit već koštao preko 90 milijardi eura

Dodajte komentar

Bregzit je već koštao britansku ekonomiju najmanje 80 milijardi funti (91 milijardu eura) u periodu od referenduma, smatra procjenitelj Banke Engleske.

Govoreći u Londonu, Gertjan Vlieghe, član Odbora za monetarnu politiku Banke, takođe je predvideo da bi štetan scenario bez dogovora mogao da dovede do hitnog smanjenja kamatnih stopa.

Vlieghe objašnjava da je od referenduma u junu 2016. britanska ekonomija izgubila oko dva odsto BDP-a u odnosu na scenario u kojem nije bilo značajnih domaćih ekonomskih događaja.

Glasanje je ekonomiju koštalo 40 milijardi funti godišnje, ili oko 800 miliona funti nedjeljno izgubljenih prihoda, rekao je on.

“Rast u Velikoj Britaniji u protekle dvije godine bio je slabiji nego što bismo očekivali na osnovu rezultata samo globalne ekonomije. Na osnovu onoga što se desilo u ostatku svijeta, očekivali smo ubrzanje rasta Velike Britanije, ali je zapravo došlo do usporavanja”, kaže Vlieghe.

Bivši menadžer hedž fondova, dodao je da Bregzit bez dogovora može da opravda hitno smanjenje kamatnih stopa, ukoliko se negativni uticaj na ekonomiju nastavi.

“U slučaju scenarija bez dogovora, smatram da je ublažavanje ili produžena pauza u monetarnoj politici bolja politika nego pooštravanje”, zaključuje procenitelj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *