Najveći evropski turoperator u minusu 83,6 miliona eura

Dodajte komentar

Najveći evropski turoperator, njemački TUI, u zadnjem lanjskom tromjesečju poslovao je s gubitkom od 83,6 miliona eura, izvijestivši o tome svega nekoliko dana nakon što je smanjio svoju prognozu cjelogodišnjeg poslovanja uslijed neuobičajeno dugog i vrućeg ljeta na sjeveru Evrope. Gubitak je povećan u odnosu na isto razdoblje 2017., kada je iznosio 36,7 milčiona eura, no u skladu je s očekivanjima TUI-ja, saopšteno je u utorak iz te kompanije.

Izvršni direktor te njemačke kompanije Fritz Joussen izjavio je kako je TUI poslovao s nižim maržama kako bi očuvao svoj tržišni udio u teškom operativnom okruženju za turističke kompanije. „Potrošači kupuju, ali kupuju po nižim cijenama. To je razlog narušavanja marži. I tako je na svim tržištima. Tržište je izazovno,” ocjenjuje Joussen.

Sredinom prošle nedjelje taj je turoperator smanjio svoju prognozu ovogodišnje dobiti, upozorivši da će mu temeljna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA) za tekuću fiskalnu godinu koja završava 30. septembra biti na nivou iz prethodne godine, u visini od 1,18 milijardi eura.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *