Kupovna moć crnogorskih građana nije ni pola EU prosjeka

Dodajte komentar

Da je kojim slučajem u Evropskoj uniji, Crna Gora bi bila najsiromašnija država tog saveza, pokazuju novi podaci Evropskog statističkog zavoda – Eurostata.

Istraživanje Eurostata bazirano je na kupovnoj moći građana, a Crna Gora, zajedno sa državama regiona našla se u začelju tabele.

Poražavajući podatak je da građani Crne Gore nemaju ni pola kupovne moće Evropske unije!

Prema podacima Eurostata mi smo tek na 46 odsto kupovne moći EU prosjeka.

Ni u regionu ne cvjetaju ruže. Ako nam je za utjehu, od komšija, ispred nas su jedino Hrvati, koji su ujedno i druga najsiromašnija država članica Evropske unije.

Hrvatska je u 2017. godini bila na 65 odsto kupovne moći Evropske unije, a od drugih članica iza nje se našla samo Bugarska.

Srbija i Makedonija su među tri najsiromašnije zemalje Evrope, a kupovna moć njenih stanovnika iznosi 37 odsto evropskog prosjeka u 2017. godini.

Najveći broj građana Bosne i Hercegovine teško obezbjeđuje golu egzistenciju. Kupovna moć stanovništava BiH iznosi 32 odsto evropskog prosjeka i nalaze se na pretposljednjem mjestu najsiromašnijih zemalja Evrope.

Na samom dnu su, prema ovim podacima, stanovnici Albanije, čija je kupovna moć 29 odsto evropskog prosjeka.

Najbogatijom zemljom bivše Jugoslavije može se pohvaliti Slovenija čiji stanovnici imaju kupovnu moć 85 odsto evropskog prosjeka.

Ubjedljivo najbogatiji su stanovnici Luksemburga, čija kupovna moć iznosi 253 odsto evropskog prosjeka. Ispod njih su Irci sa 184 odsto, zatim slijede Švajcarci sa 158 odsto, Norvežani sa 150 odsto.

Izvor: Standard.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *