Naslovne strane dnevnih novina za 11. septembar – Najvažnije vijesti iz ekonomie

Dodajte komentar

Vijesti

Atlas Mont izgubio spor, stigli izvršitelji

Zatvoreni investicioni fond (ZIF) Atlas Mont, kojim godinama upravlja društvo (DZU) Atlas Mont, izgubio je pravosnažno nekoliko navrednijih sporova u Privrednom sudu, koje su još prije nekoliko godina pokrenuli nesaglasni akcionari.

Nurković: Aerodromi su zastiđe, moramo ih dati privatniku

Stanje na crnogorskim aerodromima nije dobro, oni su zastiđe. Zbog toga nam je hitno potreban partner koji će uložiti 200 miliona eura i koji će donijeti znanje kako ih razvijati i kako njima upravljati, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković juče na jaoioj raspravi o nacrtu lconcesionog akta za davanje u zakup crnogorskih aerodroma.Ministar je tri puta izbjegao da odgovori na pitanja o tome da li će opstati Montengero erlajns.

Radnici tužbama traže četiri miliona od Budve

Opštini Budva prijeti isplata više od četiri miliona eura koliko u nekoliko odvojenih tužbi traži gotovo 200 radnika lokalne administracije, zbog neusaglašenih koeficijenata i navodno manje obračunatih zarada u proteklih pola decenije.Među 380 sudskih sporova koje se vode protiv Opštine,među “najskupljim” su upravo oni koje vode zaposleni u lokalnoj upravi.

Dnevne novine

Dojče Telekom sprema 5.600 otkaza

Gubitaški ogranak Dojče telekoma za IT usluge, kompanija T-sistems, saopštila je da je postigla dogovor sa sindikatima o ukidanju 5.600 radnih mjesta u Nemačkoj. Veliki broj otkaza je dio strategije generalnog direktora Adela el-Saleha za povratak kompanije na staze profitabilnosti.

NURKOVIĆ: NEĆEMO DOZVOLITI DA RADNICI BUDU IZLOŽENI KONCESIONARU

Prava radnika aerodroma Podgorica i Tivat biće zaštićena kolektivnim ugovorom. Nećemo dozvoliti da radnici budu izloženi koncesionaru. To će biti uslov. Koncesionar u tom periodu neće moći da vrši reorganizaciju niti da proglašava tehnološke viškove. Spreman sam i da dođem kod zaposlenih kako ne bismo dozvolili spekulantima da spekulišu.

Kydland doprinio teoriji

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju profesor Finn Kydland, dao je ogroman doprinos ekonomskoj teoriji, kreiranju ekonomske politike i reformama institucija u brojnim državama, ocijenio je guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić. On se juče sastao sa Kydlandom koji boravi u posjeti Crnoj Gori na poziv i u organizaciji CBCG. “Vrhovna monetarna institucija ima veliku čast da ugosti Kydlanda, kao izuzetnog svjetskog ekonomistu i dobitnika Nobelove nagrade za doprinos teoriji dinamičke makroekonomije”, kazao je Žugić.

Dan

Nakon dogovora sa Vladom, glasali za kupovinu Rudnika

Siguran sam da mali akcionari, skriveni iza kastodi računa, nisu sami odlučili o glasanju za tu odluku. Vlada ne 6i ušla u rizik da se kocka hoće li se odluka o otkupu akcija izglasati. Vlada je imala dogovor sa tim akcionarima da bude uzdržana od glasanja, kako bi oni sa 0,08 odsto kapitala donijeli odluku o najvećoj investiciji u poslednje tri decenije, rekao je Miličković.

Koncesionaru daju i privatnu imovinu

Koliko će država godišnje plaćati budućem koncesionaru Aerodroma za dugove Montenegroerlajnza (MA), kako se došlo do početnog iznosa koncesione naknade od 100 miliona, kako će biti podijeljen rizik između Vlade i koncesioiara, kako će se dati pod zakup imovina koja je u privatnom vlasništvu, te hoće li ugovor biti javan, samo su neka od pitanja na koja ministar saobraćaja Osman Nurković juče nije odgovorio zainteresovanoj javnosti.

Većinski vlasnik založio zajedničku imovinu

Stotinu bivših radnika okupljenih u NVO “Manjinski akcionari Centra Igalo” juče su organizovali protestnu šetnju ispred hotela Raćpop ćau, koji je izgrađen na mjestu nekadašnjeg Centra RVI Igalo. Protestom su željeli kao vlasnici nešto više od 12 odsto kapitala da ukažu na nepravdu i iznevjerena obećanja tražeći da se sa njima razgovara.

Pobjeda

Direktori i advokati vjeruju da će dobiti spor protiv opštine

Protiv pljevaljskog Rudnika uglja vode se sporovi vrijedni 5,26 miliona eura, alije kompanija u finansijskom izvještaju za prošlu godinu rezervisala samo 299.220 eurajer su sigurni da neće izgubiti, navodi se između ostalog u izvještaju nezavisne revizorske kuće Deloit.Ovaj revizor je ocijenio da finansijski iskazi prikazuju istinito i objektivno, po svim materijalno značajnim pitanjima, finansijsku poziciju na kraju prošle godine, kao i rezultate poslovanja i tokove gotovine za godinu.

Deset kompanija želi da upravlja aerodromima

Za crnogorske aerodrome vlada veliko interesovanje renomiranih stranih kompanija, saopštio je juče ministar saobraćaja Osman Nurković, na okruglom stolu povodom završetka javne rasprave o koncesionom aktu za Aerodrome Crne Gore i nacrtu ugovora o koncesiji. Iz SD su ponovili da smatraju da su predložena dokumenta nezakonita po više osnova, dok iz SDP pitaju da li će se dužničko-povjerilački odnosi između Montenegro erlajnza i Aerodroma riješiti prije ulaska u koncesiju. -Za ovu koncesiju zainteresovane su tri francuske renomirane firme iz te oblasti, dvije turske, dvije njemačke i po jedna iz UAE, Kuvajta i Južne Koreje kazao je Nurković.

Trošak do 1.500 eura

U analizi procjene uticaja elektronske fiskalizacije, čije se uvođenje priprema, navodi se da će do najviše 1.500 eura biti trošak za nabavku naprednog naplatnog uređaja.Podsjetimo da je 3. septembra počela javna rasprava o Nacrtu zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, koji predviđa uvođenje savremene vrste fiskalizacije. Rasprava će trajati mjesec.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *