Wall Street: Indeksi oštro pali

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene akcija oštro pale jer ulagači ne očekuju značajniji napredak u rješavanju dužničke krize na predstojećem samitu Evropske unije, a njihovom povjerenju nije pridonio ni službeni zahtjev Španije za pomoć u spašavanju banaka.

Dow Jones indeks oslabio je 146 bodova, ili 1,09 odsto, na 12.502 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,60 odsto, na 1.313 bodova, a Nasdaq indeks 1,95 odsto, na 2.836 bodova.

Španija je juče i službeno zatražila međunarodnu pomoć u spašavanju banaka, no nije navela tačno koliko joj treba od 100 milijardi evra koliko joj je nedavno ponudila evrozona.

Prema prvim procjenama, za sanaciju banaka Španij treba oko 60 milijardi evra, no ulagači se plaše da to nije konačan iznos. Zbog toga su juče cijene akcija u Španiji potonule više od 3,5 odsto, dok su prinosi na njene državne obveznice znatno porasli.

Porasli su i prinosi na italijanske obveznice, dok su cijene tamošnjih akcija potonule 4 odsto, prenose agencije.

U petak su na Wall Streetu cijene akcija porasle, među ostalim i zbog toga što su se lideri Njemačke, Francuske, Italije i Španije dogovorili da će na samitu Evropske unije predložiti ulaganja od 130 milijardi evra u podsticanje ekonomskog rasta.

Međutim, Njemačka se ponovo usprotivila izdavanju zajedničkih evroobveznica i fleksibilnijoj upotrebi fondova za finansijsku stabilizaciju.

Zbog toga je splasnula nada da će EU samit u četvrtak i petak uroditi napretkom u rješavanju dužničke krize.

„Ulagači se plaše da će produbljivanje dužničke krize dodatno naštetiti rastu globalne privrede, koji se ionako usporava. Pad cijena nafte i rekordno niski prinosi na njemačke i američke obveznice ukazuju na usporavanje globalnog rasta, dok rast cijene zaduživanja prezaduženih članica evrozone i jačanje dolara pokazuju da je dužnička kriza još daleko od rješenja”, kaže Mandy Xu, analitičarka u banci Credit Suisse.

Zbog toga su juče pod snažnim pritiskom bile akcije u finansijskom sektoru. S&P indeks tog sektora pao je 2,2 odsto.

Još je više, 2,6 odsto, potonuo S&P indeks energetskog sektora jer je cijena nafte pala za 50-ak centi, na 79,20 dolara po barelu, nedaleko najnižih nivoa u osam mjeseci.

Pale su cijene akcija i u preostalih osam sektora S&P 500 indeksa, što pokazuje da se ulagači povlače iz rizičnijih investicija, kao što su akcije, i ulažu u sigurnije, kao što su državne obveznice i dolar.

Osim u Italiji i Španiji, i na drugim su evropskim berzama cijene akcija juče oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,14 odsto, na 5.450 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,09 odsto, na 6.132 boda, a pariški CAC 2,24 odsto, na 3.021 bod.

capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *