Dolar najniži u tri godine

Dodajte komentar

Dolar je u srijedu na međunarodnim tržištima skliznuo na najniže nivoe u tri godine prema korpi najznačajnijih svjetskih valuta jer ulagače brinu protekcionističke poruke koje se očekuju u govoru američkog predsjednika Donalda Trumpa u Davosu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je skliznuo ispod ključne granice od 90 bodova po prvi put od decembra 2014. godine. Prema posljednjim podacima iznosio je 89,741 bod, što znači da je skliznuo za 0,4 posto u poređenju s prethodnim zatvaranjem.

Euro je istovremeno ostvario novi najviši rekord u tri godine od 1,2345 dolara. Britanska funta, pak, na najvišim je nivoima od britanskog referenduma u junu 2016. o izlasku zemlje iz Evropske unije – njome se trgovalo po 1,4090 dolara.

Američka je valuta prvi put u četiri mjeseca skliznula ispod ključne granice od 110 jena. Njome se potom trgovalo po 109,72 jena, što znači da je oslabila oko 0,5 posto u poređenju sa zatvaranjem tržišta dan ranije.

Najnovija slabost dolara pripisuje se porukama iz Bijele kuće da će predsjednik Trump u petak iskoristiti svoj govor pred okupljenima na Svjetskom ekonomskom forumu u švajcarskom zimovalištu Davosu kako bi istakao svoju politiku “Amerika prva”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *