CBCG: Od jula dužnici na vidjelo

Dodajte komentar

Centralna banka Crne Gore CBCG objaviće 1. jula spisak kompanija sa blokiranim računima, koje nijesu u mogućnosti da izmiruju svoje obaveze na vrijeme.

Iz CBCG je Dnevnim novinama saopšteno da će se na sajtu naći sva preduzeće sa iznosom blokade preko 10.000 eura i sa neprekidnom blokadom dužom od 30 dana. Procjenjuje se da bi se na listi moglo naći blizu 25.000 preduzeća.

“Prvi kriterijum predstavlja visina blokade, gdje je predviđeno i da se objavi spisak fizičkih i pravnih lica kod kojih visina sredstava po osnovu kojih je izvršena blokada računa prevazilazi 10.000 eura. Na ovaj način je vrednosno pokriveno iznad 80 odsto vrijednosti sredstava na osnovu kojih je izvršena blokada računa, tj. po ovom kriterijumu biće stavljeni glavni nosioci duga”, objašnjeno je iz Centralne banke.

Objašnjavaju da je stavljanje limita od 10.000 eura imalo za cilj da se dodatnom pritisku ne izlože mala preduzeća i preduzetnici, koji imaju manja sredstva po osnovu kojih je izvršena blokada računa i koji ne mogu znatno ugroziti finansijsku stabilnost.

Iako se dosta raspravljaljo o drugom kriterijumu, jer su mnogi privrednici smatrali da je taj rok dosta kratak, u Centralnoj banci objašnjavaju da je ovaj rok dat u skladu sa odredbama Zakona o stečaju, gdje su propisani stečajni razlozi prema kojima se stečaj može otvoriti usljed trajnij e nesposobnosti plaćanja i prezaduženosti.

“Naime, trajnjija nesposobnost plaćanja nastaje ako dužnik nije u stanju da odgovori svojim novčanim obavezama u roku od 45 dana od dana dospjelosti obaveze ili je potpuno obustavio sva plaćanja u periodu od 30 dana neprekidno. S obzirom da obustavljanje plaćanja u periodu od 30 dana neprekidno predstavlja mogućnost za otvaranje stečajnog postupka, usvajanje drugih rokova bilo bi arbitrarno”, navodi se u saopštenju CBCG.

Iz Centralne banke objašnjavaju da oni na ovaj način ne objavljuju “crna lista preduzeća”, već imena kompanija koje nijesu u mogućnosti da izmire na vrijeme svoje obaveze iz različitih razloga, od smanjenja efikasnosti poslovanja do gubitka tržišta
.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *