Montenegroberza: Zakon neće oživjeti tržište kapitala

Dodajte komentar

Zakon o tržištu kapitala, koji je usvojila Skupština krajem decembra, stupio je na snagu. Njegovim stupanjem na snagu, po pitanju funkcionisanja Montenegroberze, kako su nam naveli iz te institucije, promijeniće se određene stvari.

“Sa stanovišta Montenegroberze prva vidljiva promjena jeste sama visina potrebnog kapitala koja se povećava na milion eura, ali to ne predstavlja problem, jer je naš kapital mnogo veći. Kroz nova zakonska rješenja Montenegroberza će postati organizator regulisanog tržišta kapitala, a ujedno će obavljati i funkciju multilateralne trgovačke platforme. Novitet je i to da će Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) davati saglasnost prilikom sticanja kvalifikovanog učešća u akcionarskoj strukturi Montenegroberze. Takođe, promijeniće se i sama organizacija tržišta na način da će kompanije odlučivati na kojem dijelu tržišta će se trgovati njihovim akcijama, i u tom dijelu Montenegroberza vidi svoju edukativnu ulogu, jer je nažalost korporativna kultura i razumijevanje tržišta kapitala u velikom broju kompanija u Crnoj Gori još na veoma niskom nivou”, kazala je za “Dan” savjetnica za odnose sa javnošću Montenegroberze Suzana Drinčić.

Prema njenim riječima, novi zakon će Montegroberzu obavezati da dodatno radi na dostizanju standarda usluga uporedivih sa standardima razvijenih tržišta kapitala, na čemu je i do sada radila i težila.

Na pitanje da li novi zakon može oživjeti tržište kapitala i povećati promet na berzi, odgovorila je da zakon sam po sebi neće oživjeti tržište kapitala, te da to i nije njegova suština.

“Ono što je važno jeste da zakon omogući potreban pravni okvir za razvoj tržišta, a na samim učesnicima, akcionarima, kompanijama, fondovima itd. je da u okviru zakona nađu mogućnosti da koriste tržište kapitala na najbolji mogućn način, svako sa svoje strane za dobrobit svojih kompanija, fondova i akcionara, a samim tim ćemo imati i mnogo razvijenije tržište. Jedan od veoma bitnih učesnika na tržištu kapitala mora biti i sama država, tj. Vlada, posebno sa aspekta potencijalnog zaduživanja na mnogo jeftiniji način na domaćem tržištu kapitala. Ukoliko svi učesnici na tržištu kapitala shvate na pravi način ulogu tržišta kapitala u jednom društvu, sigurna sam da ćemo u budućnosti moći govoriti o tržištu kao jednom od najvažnijih segmenata ekonomije jedne zemlje”, pojasnila je Drinčić.

Zakon o tržištu kapitala, kako je navela, napisan je na način da usaglašava naše zakonodavstvo sa EU regulativom i MIFID direktivama i sa tog aspekta predstavlja veliki korak naprijed u ispunjavanju uslova za pristupanje Crne Gore punopravnom članstvu EU.

“Zakon znatno detaljnije i preciznije reguliše kompletnu oblast tržišta kapitala uključujući sve subjekte koji se na njemu pojavljuju ili se u budućem periodu mogu pojaviti, jer su zakonom regulisani i instrumenti i institucije koje za sada u Crnoj Gori ne postoje”, zaključila je Drinčić.

Veći promet zavisi od države

Ukupan promet ostvaren na Montenegroberzi u 2017. godini iznosio je 47,45 miliona eura. U poređenju sa 2016. godinom, veći je za 36 odsto, ako se izuzme primarna prodaja obveznica Cnre Gore u 2016. godini, koja je iznosila 80,4 miliona eura, precizirala je Drinčić.

Ona je navela da su na berzi pozitivni u dijelu očekivanja po pitanju prometa u 2018. godini.

“Postoji mogućnost da i promet bude na nivou desetina ili stotina miliona eura, ukoliko se država aktivnije uključi na tržište nroz emisiju obveznica”, navela je Drinčić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *