Rast cijene stuje od 2,7 odsto realan, cijene vode do kraja 2018.

Dodajte komentar

Cijene električne energije za potrošače u Crnoj Gori zavisiće od berzanskih, ali će Reagulatorna agencija za energetiku (RAE) štititi potrošače od velikog rasta. Nove cijene vode mogu se očekivati krajem 2018. ili početkom 2019. godine, kazao je u intervjuu “Vijestima” predsjednik odbora direktora RAE Branislav Prelević.

Vijesti: Smatrate li realnim povećanje cijena struje od 1. januara od 2,7 odsto, koliko je najavila Elektroprivreda?

Utvrđivanje cijene energije je jasno definasano Zakonom o energetici i ne ostavlja nam mogućnost da cijene komentarišemo kao relne ili nerealne. Agencija je 15. decembra dobila predloženu cijenu od Elektroprivrede u svojstvu snabdjevača. Imali smo mogućnost da se sa tim predlogom složimo ili ne. Kao što znate, nismo reagovali, čime smo iskazali svoju saglasnost na postupak i krajnju cijenu za kWh. Mada način utvrđivanja cijene električne energije može biti komplikovan za širu javnost, upravo zbog njih, odnosno, onih koji žele da saznaju istinu o tom posupku, dozvolite da uđemo malo u detalje.

Za svaku narednu godinu, u ovom slučaju 2018. godinu, cijena se utvrđuje tako što se za svaki septembarski radni dan berze u Budimpešti (HUPEX) u 2017. godini, evidentiraju iznosi fjučersa za narednu 2018. godinu. Prosjek ovih fjučersa koji u konkretnom slučaju iznosi 48,42 eur/MWh predstavlja tržišnu cijenu električne energije. Tako utvrđena tržišna cijena se radi zaštite potrošača ne primjenjuje direktno već se relativizuje tako što se stavi u odnos sa postojećom cijenom koja iznosi 37,99 eur/MWh. Aritmetička sredina ove dvije cijene (43,20), bi trebalo da predstvlja cijenu za 2018. godinu.

Međutim, postoji i drugi stepen zaštite potrošača. Zakon kaže da ako na ovaj način formirana cijena prevazilazi šest odsto povećanja u odnosu na postojeću cijenu, primijeniće se ovo ograničenje od šest pa će cijena električne energije koja će se primijeniti od strane snabdjevača u Crnoj Gori iznositi 40,27 eur/MWh umjesto 43,20 kako je prethodno izračunato. Pošto sama energija u ukupnoj tarifi koju plaća potrošač, predstavlja samo dio te tarife (ostatak su prenosna i distributivna mreža, kao i naknade za operatora tržišta i obnovljive izvore energije), to se ovo povećanje od šest odsto odražava na ukupnu tarifu kao povećanje od 2,7 odsto, odnosno, tarifa će se povećati sa 8,44 eura/KWh, na 8,67 eura/KWh bez PDV. Na isti ovaj način je utvrđena cijena za 2017. godinu, samo što je tada ovo rezultiralo blagim smanjenjem cijene.

Ovakva ograničenja će svakako dobro doći za potrošače jer neće plaćati punu tržišnu cijenu za električnu energiju ali će svakako negativno uticati na poslovanje Elektroprivrede koja svoju prozvedenu struju neće moći da valorizuje kao ostali proizvođači koji plasiraju svoju struju na berzi. Dugoročno posmatrano, bitna odstupanja od tržišne cijene u dužem intervalu ne mogu biti dobra za stanje u bilo kojem sektoru.

(Opširnije u Vjestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *