Naslovne strane dnevnih novina za 27. novembar – Najvažnji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Budžet godišnje gubi 30 miliona eura

Povećanje akciza na duvan dva puta ove godine i najavljeni rast početkom naredne godine podići će već visok nivo sive ekonomije na tržištu cigareta i drugih duvanskih proizvoda, kazao je za Vijesti poslanik Aleksandar Damjanović.

Čeka se nalaz inspekcije

Odluku o tome da li će Toščeliku i Kombinatu aluminijuma (KAP) biti dozvoljeno poslovanje nakon što su ostali bez integrisane dozvole za rad i da li će se zbog toga ponovo mijenjati Zakon o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, Vlada će donijeti nakon nalaza inspekcije i rezultata upravnih postupaka.

Đuranović nije dobila rješenje Jovanića

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Dragana Đurović nije dobila rješenje predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića o smjeni sa funkcije predsjednice Odbora povjerilaca Rudnika boksita u stečaju, zbog čega, kako je kazala za “Vijesti, ne može da odgovori na pitanje hoće li se na odluku Jovanića žaliti Apelacionom sudu.

Dnevne novine

Povećana naplata prihoda u oktobru

Uprava carina je u oktobru naplatila 61,67 miliona eura neto prihoda, što je 22,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Od ukupno naplaćenih prihoda u oktobru, na porez na dodatu vrijednost (PDV) pri uvozu odnosilo se 38,07 miliona eura, a na akcize 21,23 miliona eura.

Savjetovalište je pouzdan partner svim potrošačima

Savjetovalište za zaštitu prava potrošača u Nikšiću već tokom prve dvije sedmice postojanja ispunjava svoj zadatak i postaje pouzdan partner potrošačima sa teritorije ove opštine, ocijenili su u Ministarstvu ekonomije. Direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača Jovo Rabrenović kazao je za Dnevne novine da su broj i raznovrsnost informacija koje su potrošači tražili i dobili od stručnog osoblja u Savjetovalištu najbolji pokazatelj koliko je bilo važno da se ono formira i bude podrška u zaštiti i ostvarivanju potrošačkih prava.

Unaprijedićemo uslugu i smještajne kapacitete

Povećan broj noćenja u Institutu “Simo Milošević” u Igalu, kao i dobra postsezona govore da će ova godina biti jedna od uspješnijih za taj zdravstveni centar, saopštila je izvršna direktorica Gordana Rajović. Prema njenim riječima, od februara do 1. septembra ostvareno je više od 150.000 noćenja, što je skoro deset odsto više nego prethodne. Novu sezonu će, kako je kazala za Glasnik Privredne komore, dočekati kvalitetnije opremljeni, sa zavidnom ponudom širokog spektra medicinskih usluga i kompletno novim, najsavremenijim Centrom za kardiorehabilitaciju.

Dan

Nakon ulaska lou kostera pali prihodi MA

Otkako su lou kost avio-kompanije ušle na tržište Crne Gore, polovinom 2013. godine, prihodi Montenegroerlajnza (MA) su počeli da padaju, pokazuju finansijski izvještaji nacionalnog avio-prevoznika. Iako niskotarifne avio-kompanije nijesu letjele na linijama kojima saobraća MA, došlo je do pada prihoda u odnosu na 2012. i 2013. godinu.

Za državni plan 90 hiljada

Ministarstvo ekonomije, kako je predviđeno budžetom tog resora, opredijeliće oko 90 hiljada eura za izradu državnog plana eksploatacije mineralnih sirovina 2019-2029. godine i strateške procjene uticaja na životnu sredinu. Riječ je o desetogodišnjem planu, kojim će se, kako je navedeno, urediti i definisati eksploatacija mineralnih sirovina, način njihove valorizacije čime će, pored obezbjeđenja odgovarajućeg javnog interesa, doći do unapređenja rucarske djelatnosti i obezbjeđenja održivog korišćenja neobnovljivog mineralnog resursa zasnovanog na njegovom dugoročnom korišćenju, saopšteno je iz tog vladinog resora.

Godinama čekaju isplatu zarada

Siti park, koji je otvoren polovinom 2008. godine uz prisustvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, nikada nije radio kako je planirano i zamišljeno. Iako su se u rekonstruisanom objektu i opremljenom prostoru nekadašnje vojne fabrike “Prva petoljetka smjestile prodavnice sve samih svjetskih brendova i luksuzni restorani, poslastičarnice, igraonica i drugi sadržaji, već poslije godinu svi su zbog slabog prometa stavili ključ u bravu.

Pobjeda

Arapi ulažu u preduzeća, Rusi u nekretnine

Strani investitori iz 74 zemlje u Crnu Goru su za deset mjeseci ove godine uložili neto 380 miliona eura, što je blizu 22 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Tri prva mjesta drže Ujedinjeni Arapski Emirati sa blizu 87 miliona, Rusija 50 i Azerbejdžan 45 miliona eura, kazali su Pobjedi iz Centralne banke.

Rast industrijske proizvodnje

Industrijska proizvodnja u Crnoj Gori u oktobruje u odnosu na septembar porasla 7,5 odsto, pokazuju podaci Monstata. -U odnosu na oktobar prethodne godine proizvodnja je povećana u sektoru vađenje ruda i kamena 115,1 odsto i prerađivačke industrije 7,9 odsto, dok je smanjena u sektoru snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 26,3 odsto saopšteno je.

Carina u oktobru naplatila 61,67 miliona eura

Uprava carina u oktobru naplatilaje 61,67 miliona eura neto prihoda, 22,8 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *