Hoće li britanska funta nastaviti da jača?

Dodajte komentar

Nakon neuobičajeno dugog perioda slabljenja zbog odluke o Brexitu, britanska funta je posljednja dva mjeseca ojačala u odnosu na većinu valuta. Kurs funte u odnosu na euro porastao je gotovo 5%, a u trenutku pisanja analize, kurs EUR/GBP, na platformama Admiral Markets-a iznosi 0,8840, što je približno 13% iznad nivoa na kojoj je bio pre britanskog referenduma o napuštanju EU.

Koji su razlozi jačanja GBP?

Najvažniji razlog početka jačanja britanske valute je realna podcenjenost kursa. Naime, nakon odluke o Brexitu, funta je oslabila približno 20%, a za sad nema značajnijih negativnih ekonomskih posljedica takve odluke. Dio onih investitora koji su iz straha prodavali funtu, sad je ponovo kupuje, dok mnogi drugi prepoznaju dobru priliku za ostvarivanje profita na valutnom tržištu te kapital prebacuju u britansku valutu, čime joj dižu vrijednost.

Drugi razlog kretanja kursa su trenutne politike centralnih banaka. Evropska centralna banka je prošle nedjelje donijela odluku o početku normalizovanja monetarne politike, ali proces vraćanja kamatnih stopa će biti nešto sporiji od očekivanja investitora na finansijskim tržištima. To je dovelo do rasprodaje EUR i kupovine ostalih valuta.

S druge strane, britanska centralna banka (Bank of England), u četvrtak bi mogla podignuti visinu referentnih kamatnih stopa, što bi bilo prvo takvo dizanje nakon 10 godina ekstremno labave monetarne politike. S vremenom će to dovesti do veće isplativosti štednje i posjedovanja britanskih državnih obveznica, što po pravilu dovodi do jačanja valute.

Treći razlog slabljenja eura i jačanja funte u posljednjim nedeljama su događaji u Kataloniji. Naime, dio banaka i ostalih učensnika na Forex tržištu su zabrinuti da bi proglašenje nezavisnosti najbogatije španske regije moglo destabilizovati finansijski sistem cele Španije, a to bi moglo usporiti ekonomski rast u cijeloj eurozoni.

Hoće li GBP nastaviti da jača?

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da bi britanska funta narednih mjeseci mogla nastaviti da jača. Razlog vjerovatno neće biti Katalonija, nego tempo zatezanja monetarne politike evropske i britanske centralne banke. Britanci će, zbog više stope inflacije, vrlo vjerovatno kamatne stope dizati brže nego ostatak Evrope. Kratkoročno, u četvrtak se može očekivati nagli poremećaj kursa. Smjer će zavisiti od odluke o tome dižu li se kamatne stope odmah ili tek za mjesec ili dva, kao i o komentarima Marka Karnija, guvernera Banke Engleske.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *