Euro pod pritiskom zbog predsjedničkih izbora u Francuskoj

Dodajte komentar

Euro je i dalje izložen prodajnim pritiscima zbog neizvjesnosti povezanih s ishodom skorašnjih predsjedničkih izbora u Francuskoj.

 

Najnovije ankete pokazuju blagu prednost kandidatkinje krajnje desnice Marine Le Pen pred centristom Emmanuelom Macronom u prvom krugu izbora 23. aprila, dok za drugi krug, koji će se održati 7. maja, predviđaju Macronovu pobjedu.

Jutros se eurom trgovalo po 1,0592 dolara, što znači da je oslabio 0,1 posto u poređenju sa zatvaranjem dan ranije. U ranijem je trgovanju u jednom trenutku skliznuo na 1,0568 dolara, najniži od 9. marta.

U uslovima pojačane neizvjesnosti na geopolitičkom planu jen je ojačao i prema evropskoj valuti. U takvom svijetlu euro je oslabio 0,4 posto, na 116,880 jena, najniže razine u četiri mjeseca.

Jen je utorak ojačao prema dolaru i euru na međunarodnim tržištima, u opreznom trgovanju uslijed nastavljenih neizvjesnosti na geopolitičkom planu, među ostalim i vezano uz predstojeće predsjedničke izbore u Francuskoj.

Američka je valuta prema japanskoj u takvom svijetlu oslabila 0,4 posto, na 110,54 jena. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, bio je pak na manjem dobitku, na 100,98 bodova.

Geopolitika je otisnula u drugi plan očekivanja vezana za rast kamatnih stopa u SAD-u, a u fokusu su bile neizvjesnosti ponajprije povezane sa Sjevernom Korejom i situacijom u Siriji.

“Tržišta su postala opreznija u pogledu mjera koje preduzima američki predsjednik Donald Trump pa su pažnju usmjerili povećanim rizicima. U takvim situacijama ulagači se lako odlučuju za kupovine jena”, kazao je Harumi Taguchi, glavni ekonomista u tokijskoj kancelariji istraživačke kompanije IHS Markit.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *