Raiffeisen Bank International znatno uvećala dobit u 2016.

Dodajte komentar

Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) objavila je u preliminarnim rezultatima da je prošlu godinu zaključila s osjetno višom dobiti i manjim rezervacijama za nenaplative kredite, a poboljšana im je i stopa adekvatnosti kapitala zahvaljujući prodaji imovine i povoljnim valutnim kursevima.

Prošlu je godinu austrijska banka zaključila s 22,2 posto višom konsolidovanom dobiti, od 463 miliona eura.

Dobit nakon poreza iznosila je 574 miliona eura i uvećana je za 32 posto, pokazuju preliminarni rezultati poslovanja za 2016. godinu, objavljeni u srijedu.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju prošle godine 13,5 posto, što znači da je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju uvećana za 1,2 postotna boda.

U RBI-ju objašnjavaju to poboljšanje zaključenjem prodaje poljskog poslovanja s leasingom, povoljnim uticajem valutnih kurseva, te prodajom druge rizične imovine, kao i uključivanjem u proračun dobiti nakon poreza u posljednja dva tromjesečja 2016.

Rezervacije za nenaplative kredite smanjene su u 2016. na 754 miliona eura, s 1,26 milijardi eura u godini ranije. Slabiji je rezultat banka zabilježila u stavci neto prihoda od kamata, koji su pali 11,7 posto, na 2,94 milijarde eura. Neto prihodi od naknada i provizija gotovo su stagnirali na nivou prethodne godine i iznosili su 1,5 milijardi eura.

Neto dobit od trgovanja poskočila je pak na 215 miliona eura. U godini ranije iznosila je samo 16 miliona eura.

Banka će objaviti kompletan izvještaj za 2016. godinu sredinom marta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *