Dokapitalizacija UniCredita je ‘biti ili ne biti’ za Italiju

Dodajte komentar

UniCreditova dokapitalizacija nije “biti ili ne biti” samo za talijanskog bankarskog diva, već za cijeli tamošnji finansijski sektor.

UniCredit je ovu nedjelju započeo s jednomjesečnom prodajom novih dionica po cijeni od 8,09 eura kojima namjerava da prikupi 13 milijardi eura i ojačao kapitalnu adekvatnost. Hartije od vrijednosti se prodaju uz diskont od 38 posto, a bankari koji su aranžirali izdanje tvrde da će biti uspješno, piše Financial Times. Naime, uspješna dokapitalizacija trebala bi označiti kraj investitorskog nepovjerenja u italijanske banke koje se ogleda u slobodnom padu cijena dionica koji traje već godinu i po.

Osim nepovjerenja u profitabilnost u uslovima niskih kamatnih stopa te probleme kvalitetnog upravljanja, investitore najviše brine teret nenaplativih kredita. U italijanskim bankama nakrcano je 356 milijardi eura problematičnih kredita ili 17,7 posto ukupnih kredita, od čega je 200 milijardi potpuno nenaplativo. UniCredit drži ponajveći dio od 50 milijardi eura. O kolikom se teretu za italijanske banke radi dovoljno govori podatak da je 356 milijardi eura loših kredita tri puta više od prosječnog iznosa u ostalim evropskim državama. Situaciju za UniCredit dodatno komplikuje i vladina odluka o 20 milijardi eura vrijednom spašavanju nekoliko srednje velikih banaka.

Vlada u Rimu i dalje pregovara s Evropskom komisijom o odobravanju ove državne pomoći. Analitičari se stoga pribojavaju da bi Brisel mogao dati zeleno svjetlo, ali bi zauzvrat tražio vrlo stroge uslove. Na kraju, najbliži UniCreditov rival – Intesa Sanpaolo – i dalje važe ponudu za preuzimanje osiguravajuće kuće Generali. U tom slučaju talijansko finansijsko tržište više ne bilo isto.

Alberto Gallo, menadžer u londonskom Algebrisu smatra kako vladina intervencija i priznaje postojanja problema loših kredita može biti pozitivno za UniCredit i Intesu. Za razilku od manjih rivala, te dvije banke mogu si dozvoliti veće otpise zbog veće sposobnosti prikupljanja kapitala. “Ostaje za vidjeti hoće li manje banke biti ozbiljno restrukturirane“, kaže Gallo.

Osim kroz dokapitalizaciju i prodaju imovine, izvršni direktor UniCredita Jean Pierre Mustier namjerava da smanji i troškove. U tri godine iz banke će otići još 6500 radnika. Ako sve pođe po planu, 2019. banka će objaviti neto dobit od 4,7 milijardi eura, tri puta više nego 2015. u vrijeme bivšeg šefa Federica Ghizzonija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *